66 000 евро за нанесени вреди иска немската група Рамщайн от Германия заради временното индексиране като опасен на техния албум от 2009 г. "Liebe is für alle da" ("Любовта е за всички"), съобщи Дойче Веле.

Албумът бе поставен в списъка на Федералния департамент за медии, вредящи на младите, немска правителствена агенция, която отговаря за такива произведения. Това стана скоро след излизането му и само за 6 месеца, но в този период продажбата на непълнолетни е забранена, а продажбата на възрастни става под строги условия. "Рамщайн" твърдят, че е трябвало да унищожат или складират 85 000 бройки от албума след тази класификация, и сега искат да си възстановят загубите.

Още преди обявяването си немската индустриална група скандализира с видеото на новия си сингъл "Pussy", което беше публикувано на порно сайт и в което има голота и предостатъчно сексуални актове.

Но "Любовта е за всички" бе ограничен първо заради картинките в книжката, която идва със CD-то, определени като "брутални" и "неморални". Става дума предимно за голи женски тела, загатнато насилие и мрачна атмосфера.

И второ - песента "Ich tu dir weh". Малко от феновете на групата разбират текстовете й - много ги слушат без да знаят и думичка немски, но в това парче освен типичния тежък саунд на групата има и описания на насилствени, садо-мазохистични действия, описани доста графично ниския и мощен бас на фронтмена Тил Линдеман

През 2010 г обаче Административния съд в Кьолн реши, че индексирането на албума в списъка е незаконно, тъй като не е било съобразено с принципа за артистичната свобода. А сцените на книжката към албума според съда не могат да се считат за "реалистични ексцесии на насилие". Това е стилът, запазена марка на бандата, определя съдът.

Защо "Рамщайн" решиха да съдят 7 години по-късно не е ясно. Няма нужда шестимата членове на бандата да се явят в съда, който ще заседава по случая през лятото.