Семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., пише „24 часа“. Изданието е партньор на Международния консорциум за разследваща журналистика и се позовава на данните, получени от “Зюддойче цайтунг”.

Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнсмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците. Не се боя от проверка на НАП”, е казала пред “24 часа” Евгения Банева.

Изданието уточнява, че Uniworld Incorporated е регистрирана на Сейшелите на 6 ноември 2007 г. За посредник при регистрацията е избран клонът на “Мосак Фонсека” в Швейцария. Името на компанията Uniworld е предпочетено след кратко колебание пред Ocean Gate. За услугата са платени 600 долара.

СВЪРЗВАНА С ПЕЕВСКИ ОФШОРКА СЪЩО Е РЕГИСТРИРАНА ОТ "МОСАК ФОНСЕКА" В ПАНАМА

На 14 май 2008 г. българин получава генерално пълномощно да движи делата на Uniworld и остава на поста 2,5 г. На 8 декември 2010 г. мъжът е заменен с друг пълномощник - 28-годишен мъж от южен български град. По същото време младият мъж получава пълномощия за още 7 офшорни фирми, но през октомври 2011 г. те са прехвърлени отново на Евгения Банева. Пълномощниците са сменени за пореден път през 2013 г.

"Според мен това е някаква поредна международна конспирация, която пак има за цел лично за мен отклонение от важните проблеми на човечеството. Ако там наистина има някаква важна информация, свързана с политици, с наркотрафиканти и т.н., това действително се отнася до целия свят. Досега обаче не виждам информация, която да изглежда като: "Уау, тук наистина са открили нещо“, е казала Банева пред „24 часа“.

"24 часа“ допълва, че в края на 2013 г. законът в Сейшелите е променен и изискването вече е всички акции на приносител да станат поименни. Затова през юни 2014 г. са издадени 2 сертификата на Евгения и Николай Баневи.

ПРЕМИЕРЪТ НА ИСЛАНДИЯ ПОДАДЕ ОСТАВКА ЗАРАДИ "ПАНАМАГЕЙТ"

Историята почти се повтаря с друга фирма - Buzzard Holdings. И тя е регистрирана на Сейшелите няколко месеца след Uniworld – на 22 февруари 2008 г. За пълномощник е назначена жена от столичния жк “Дружба”. Както и в други подобни случаи вписаният адрес не е пълен – липсва номерът на блока. На 8 декември 2010 г. жената е заменена от друг пълномощник – същия, който за кратко е пълномощник и в Uniword. И той, както в случая с Uniword, е заменен през юли 2013 г. от друга българка, която само няколко месеца по-късно – през декември 2013 г., е заменена от молдовка.

През 2014 г. обаче и тази компания попада под изискванията на новия закон на Сейшелите, че всеки акционер трябва да бъде обявен поименно, а не с акции на приносител. Тогава акциите са издадени на името на Евгения Банева и руска гражданка, която живее в Лион.

Подобна според българското издание е и историята на фирма Triffyn Development. Тя е регистрирана през 2007 г. в Панама. С решения от февруари 2007 г. и от април 2008 г. пълномощник става варненка. По-късно тя става пълномощник на още няколко фирми, регистрирани на Сейшелите – Juriskando, Huntley и Drun. През 2010 г. варненката е заменена от мъж, който от своя страна е заменен на 29 август 2012 г. от Евгения Банева.