Национален протестен митинг под надслов "Искаме реформа, а не имитация" ще окупира сградата на Министерския съвет точно в 15 ч. днес. Лекари от цялата страна се събират в столицата, за да изразят недоволството си срещу административното налагане на промени в сектора.

"Уважаеми колега, преодолей страха - ти си свободен по дух. За да има живот без болести и страдания, сме необходими ние с теб! Докажи на обществото, че имаш достойнство. (...) Повече от всякога трябва да сме единни, силно мотивирани и мобилизирани!", се казва в официалния призив на Българския лекарски съюз до цялото съсловие.

Инициативата се организира във всички 28 районни структури на съюза и по предварителни данни се очаква в София да пристигнат няколко хиляди души. Подкрепят ги също сдруженията на частните и общински болници, заедно с Центъра за защита правата в здравеопазването. Готовност да участват са заявили дори личните лекари, които още в петък декларираха, че прекратяват протестите си.

Докторите недоволстват срещу новите правила в здравеопазването, които влязоха в сила от 1 април с анекс към Националния рамков договор за 2015 година. Преговорите между лекарския съюз и Националната здравноосигурителна каса за подписване на споразумението се провалиха, затова допълненията към него бяха изготвени от надзора на публичния фонд и подписани единствено от здравния министър д-р Петър Москов. С промените се осигуряват около 75 млн. лв. допълнителни средства в бюджета на касата, но се налага също по-строг контрол върху разходите и работата на лекари и болници. Планира се и въвеждането на системата за пръстово идентифициране, която не се подкрепя от съсловието. 

"Искаме реформа, а не имитация, искаме всички промени да се обсъждат реално с лекарите и да се вземат под внимание нашите становища и предложения. Не желаем администрациите да пишат правила и норми. Те нямат поглед, нито обективна преценка за ежедневието на българския лекар", коментира часове преди протеста д-р Елиза Георгиева, управител на болница "Св. Пантелеймон" в Плевен.

От лекарския съюз призовават всички свои членове, които няма да участват в протестния митинг, да сложат надписи "Протест" на работното си място.