Пострадалият при побой проф. Стефан Станчев от Окръжна болница ще бъде подложен на допълнителни изследвания на мозъка и белите дробове, съобщи д-р Димитър Николаков, зам.-началник на Клиниката по анестезиология и активно лечение в столичната болница "Св. Анна".

В момента проф. Станчев е в медикаментозна кома и на апаратно дишане, но екипът, който вече втори ден следи състоянието и жизнените му показатели, ще направи опит да го изведе от медикаментозната кома, за да го подложи на втората серия от изследвания. На този етап състоянието му стабилно, но по всяка вероятност нараненото око на професора ще остане незрящо.

ИЗДИРВАТ ТРИМА, ПРЕБИЛИ ПРОФЕСОРА ОТ ОКРЪЖНА БОЛНИЦА

Проф. Станчев беше жестоко пребит вчера сутринта около 7,20 ч. пред дома си в столичния квартал "Белите брези" докато е разхождал кучето си. Според съобщение в бюлетина на МВР 58-годишният мъж е бил удрян с метални пръти от две маскирани лица. Пристигналият на място полицейски екип го заварил в безпомощно състояние и веднага е бил откаран в болница. В резултат на побоя проф. Станчев е получил черепно-мозъчна травма, лицево–челюстна травма и травма на окото, при която има опасност от загуба на зрението.

Междувременно Българският лекарски съюз разпространи декларация, в която осъжда поредния вандалския акт срещу лекар и призовава компетентните органи бързо да разкрият извършителите и да приложат най-строгите текстове на закона.

"Очевидно, след  инкриминирането на този род  престъпления, прилагането на закона няма достатъчна ефективност и  трябва да се търсят допълнителни решения за налагане на най-строги санкции спрямо всеки, посегнал на човек в бяла престилка. Едва ли има друго съсловие, което  понася всекидневно обиди, заплахи и дори посегателство с хладно оръжие", е позицията на лекарския съюз.

От организацията припомнят ежедневните нападения над екипите на спешна помощ в страната и случаят от преди месец, когато персоналът на една от клиниките в столичната болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ беше нападнат от човек с пистолет.