Оръжейният бос Петър Манджуков изплува от Досиетата "Панама", съобщава "24 часа". Както е известно изданието единствено в България разполага с данните от теча за панамската кантора "Мосак Фонсека". Бизнесменът е третият българин след Пеевски и Банев, който е посочен като притежател на офшорка. Неговата фирма Kegel Asset Management е регистрирана на Британските Вирджински острови на 15 март 2001 г. Но той отстъпил офшорната компания, на която е бил директор, на младата си съпруга Иванета през 2012 г., показват документите.

“А, “Keгел” ли? Това е фирма, която никога не съм ползвал, никога не е имала търговска дейност. Бях забравил за нея.”

Така бизнесменът, потърсен от “24 часа”, коментира появата на името му и това на съпругата си в мегаданните, получени от “Зюддойче цайтунг” преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.

Според изтеклите архиви фирмата, свързана с Манджуков, е регистрирана чрез фирма посредник в Женева, а за услугата са платени 600 долара. Манджуков е вписан като директор – пост, на който остава до 2004 г. За кратко е сменен от други 3-ма, но през 2006 г. се завръща отново.

Първият акционер на компанията не фигурира с име и адрес, а само с названието “приносител”.

През 2007 г. обаче Комисията по финансови услуги на Британските Вирджински острови разпорежда, че анонимните приносители на акции трябва да плащат по-високи такси. Това принуждава много приносители да излязат на светло. Не е ясно дали точно такъв е случаят с Kegel Asset Management, но през 2009 година, пише "24 часа".

Манджуков получава 4 сертификата за по 12 500 акции всеки. През 2012 г. в кореспонденцията се появява името на съпругата му Иванета и става ясно, че тя ще е новият администратор на команията.

Манджукова потвърждава новия си пост и предмета на дейност на компанията – инвестиционни услуги. Съобщава обаче, че предишната година компанията не е извършвала дейност.

През април 2013 г. Манджукова чрез личната си асистентка иска закриване на компанията.

През юни същата година обаче се отказва от идеята. През юли 2014 г. Петър Манджуков съобщава решението си да направи съпругата си собственик и директор на компанията, макар че фирмата не развива дейност.

През май 2015 г. Манджукова декларира, че средствата на компанията са от финансови инвестиции.

Манджуков е известен като медиен магнат и оръжеен търговец. Той беше издател на вестник “Дума” и собственик на телевизия Би Би Ти.