БЕРЛИН - Журналистите от германския в. “Зюддойче цайтунг”, които първи получиха досиетата “Панама”, категорично твърдят, че и до този момент не знаят кой точно е техният източник на скандалната информация – регистриране на офшорни фирми от адвокатската кантора “Мосак Фонсека” с централа в Панама сити, чрез повечето от които са били укривани данъци, както и доходи от престъпна дейност.

Колегите от “Зюддойче цайтунг” назовават източника си с псевдоним – Джон Доу (в англоговорящите държави с това име се нарича мъж, чиято самоличност е неизвестна, било като ищец в съдебен процес, тяло на непознат човек, болен с амнезия или в кома, когото никой не познава. За жени се използва името Джейн Доу, а за деца - Бейби Доу - бел. ред.).

Това съобщава днес и в. “Вашингтон пост”, едно от изданията, посветено в разследването. Журналистите от мюнхенския вестник контактували с американските си колеги по кодирана елекстронна поща. Германците твърдели, че не можели да си обяснят истинските намерения на лицето (той или тя) или лицата, предоставили на “Зюддойче цайтунг” 1,5 милиона документа на правната кантора “Мосак Фонсека”, които да бъдат публикувани.

“Те ни съобщиха твърде малко за мотивите на източника си”, пише “Вашингтон пост”.

Германският журналист от “Зюддойче цайтунг” Бастиан Обермайер (38 г.), който през 2014 г. пръв е получил послание от въпросния Джон Доу, твърди, че тогава източникът му е казал:

“Искам да съобщите за тези материали и да публикувате сведения за тези престъпления.”

Проектът “Прометей”

 

Обермайер и колегите му от “Зюддойче цайтунг”, които разследват аферата “Панама”, правят всичко възможно да не издадат източника си на информация, те отказват всякакви сведения относно самоличността му, пише “Вашингтон пост”.

Самият Обермайер заяви:

“Ние не можем да кажем колко често и кога сме общували с източника си, нито дали все още поддържаме контакти с него. Диалога водехме с различни способи, но винаги посредством защитени канали за връзка. Имаше дни, през които контактувах с източника си повече, отколкото със собствената си съпруга. Имаше за какво да си говорим.”

Както вече е известно, поради огромния обем информация – 11,5 милиона документа, германските журналисти от “Зюддойче цайтунг” се обръщат за помощ към Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Поставено е било условие за пълна секретност. Привлечени са били близо 400 журналисти от стотици медии в 80 държави.

Едва сега обаче става известно, че проектът е бил назован “Прометей”.

“Работата беше твърде сложна. Особено важна беше защитата на техниката за комуникации, но понякога най-слабото звено е човешкият фактор”, казва за “Вашингтон пост” мениджърката на ICIJ Марина Уокър. По думите й всички участници в журналистическото разследване са били предупреждавани: “При отсъствие не оставяйте компютъра си включен. Не се включвайте в интернет кафене. Ако загубите мобилния си телефон, незабавно ни уведомете.”

Имало е договорка журналистите да обменят информация помежду си, но категорично да се въздържат от публикации до момента, когато ICIJ вземе решение по надлежния ред това да стане.

Начинът на работа е бил определян по време на срещи на разследващи журналисти, провеждани миналата година в Мюнхен, Вашингтон и Йоханесбург, разкрива “Вашингтон пост”. Според изданието набелязаните мерки по изумителен начин сработили и не е имало никакъв теч, никой не е узнал предварително за подготвяната публикация.

По решение на ICIJ това стана на 3-и април т. г. Така стана ясно, че действащи и бивши държавни лидери, видни спортисти, бизнесмени и компании са регистрирали офшорни фирми, където са влагали милиарди.

Според ICIJ чрез проекта “Прометей” са били осветени и хора, възползващи се от офшорки, за да укриват данъци, както и крупни суми от нелегална търговия с оръжия и наркотици.

Длъжни сме да уточним, че не чрез всяка регистрирана офшорна фирма са били вършени престъпления.