От мътните води на Панамския канал покрай изтеклите скандални досиетата изплуваха и трима известни собственици на футболни отбори. Притежателите на "Нант", "Монако" и "Олимпик" са използвали офшорни фирми, регистрирани от "Мосак Фонсека", пише "Монд", който е един от участниците в световното разследване.

"Няма нищо вярно в писанията. Просто съвпадение на имена. Има страшно много хора, които се казват Валдемар Кита, но те са черни, а не бели. Не съм акционер на никакво офшорно дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови", категоричен е боса на "Нант" Валдемар Кита пред репортери на френския вестник.

Освен това в изтеклите архиви на панамската адвокатска кантора се твърди, че той има луксозна вила в покрайнините на Брюксел.

"Не съм аз. Моят адрес е съвсем различен", обяснява още бизнесменът от френско-полски произход.

Валдемар Кита.

 Освен регистрираната фирма на Британските Вирджински острови на името на милионера се води и луксозна яхта, сочат документите.

Президентът и притежетал на футболния клуб "Монако" Дмитрий Риболовлев имал толкова много офшорки, че можел да жонглира с тях, както с футболна топка, разкрива "Монд". Адвокатите му твърдят пред изданието, че той не бил използвал офшорните фирми, а някои от тях не работели от години. Според "Форбс" състоянието на Риболовлев е около 14 милиарда долара. След развода преди години съпругата му Елена първоначално го осъди да й изплати 4 милиарда. При обжалването обезщетението падна рязко на 350 милиона. В крайна сметка двамата обявиха през 2015 г., че са се разбрали по финансовите въпроси, но не уточниха конкретната сума.

Маргарита Луи-Драйфус.

И собственичката на "Олимпик" Марсилия се е сдобила с няколко офшорки. Те обаче са й се паднали по наследство. Покойният й съпруг Робер ги е разкрил на Британските Вирджински острови. Адвокатът на родената в Санкт Петербург Маргарита не е пожела да коментира нищо пред "Монд".

Сред футболните величия от панамския данъчен рай се е възползвал и Жорж Трезеге, баща на легендарния френски национал Давид Трезеге.