Европейски съд застана зад “правото да се забравя” и постанови, че Google трябва да изтрива “неадекватни, неверни или данни, които вече не съответстват на истината” от резултатите си, когато това бъде поискано от гражданин, пише The Guardian.

Делото бе заведено срещу испанската версия на Google от испанеца Марио Костеха Гонзалес, след като той не е успял да изтрие информация за обява за продажбата на жилището му от 1998 година в многотиражен каталонски вестник. Продажбата се е извършвала, за да бъдат покрити задължнията му към социалната система, обстоятелство, което, според Гонзалес, отдавна се е променило. Той смята, че името му не трябва повече да бъде свързвано с този случай. 

Европейският съд реши, че според съществуващите закони на Европейския съюз(ЕС) за защита на личните данни Google трябва да изтрие линковете към две страници в интернет версията на вестник La Vanguardia. Съдиите постановиха, че европейската директива за защита на личните данни вече е наложила “правото да бъдеш забравен”. От техническа гледна точка това означава, че според законите в ЕС Google трябва да се разглежда като организация, контролираща информация.

Съдебният случай е един от многото, заведени от испански граждани, които искат тяхна лична информация да бъде изтрита. 
Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг проветства решението на съда, посочвайки, че това е ясна победа за защитата на личните данни на европейците.

Говорител на Google заяви от своя страна, че “това е разочароващо за търсещите машини решение”.

Един от отлявлените критици на решението е британският министър на правосъдието Крис Грейлинг, а според Ема Кар, директор на кампания за защита на поверителността “принципът, че имаш право да бъдеш забравен има основания, но намерението никога не е било това да е начин хората да пренаписват историята”.