- Г-жо Нинова, по какъв повод вие от БСП инициирате парламентарен дебат за финансовата политика на правителството?

- Защото има нещо сбъркано в тази работа. Правителството твърди, че има финансова стабилност. А постоянно взема нови заеми. Излезе един доклад на ЕК, който предупреждава, че влизаме в страшна дългова спирала. Правителството твърди,че има икономическа стабилност и икономически растеж. А отново ЕК предупреждава, че вместо 2,5% растеж ще имаме 1,5%. Българският бизнес казва, че икономиката е в пълна стагнация. Спират обществени поръчки, а българските фирми разчитат най-вече на тези европейски пари и обществени поръчки.  Казват, че няма проблеми с европейските средства, но се готви спиране на европейски средства чрез корекции за около 800 млн. лв. Това ще бъде допълнителен удар по българската икономика. Говорят за сериозно подобряване в социалната сфера, нови работни места, едно цветущо благосъстояние на българския народ. Всички знаем каква е реалността.

Искаме в този дебат да се каже истината, да се назоват проблемите, да се търси истинско решение, да се спре с това бодряшко говорене, че всичко е наред. Защото държавата върви към дъното, народът все повече обеднява. Да не мислят с хоризонт до края на мандата да си осигуряват спокойствие с тези нови заеми. А да мислят малко с хоризонт по-напред какво причиняват на България и на българите.

- Как ще коментирате тезата, че причината, поради която държавните разходи у нас непрекъснато се увеличават са нереформираните сектори, които се финансират от бюджета?

- Това е така. Но реформите, които те предлагат не водят до никакво подобрение. И това не са реформи. В образованието взеха пари от държавните и общинските училища и ги прехвърлиха на частните лицеи. Това не е реформа, това е див лобизъм.  В здравеопазването виждате какъв тотален хаос е. Делят българите на две - които ще се лекуват и които ще чакат. В момента има три наредби по един и същи въпрос, които си противоречат и лекарите  са в чудо какво да правят. Пациентите също не усещат някаква реформа. До какво доведе пенсионната реформа? Дефицитът в НОИ продължава да расте. Дори финансовият проблем не си решиха. Сегашните пенсионери не почувстваха увеличение на пенсиите, бъдещите никога няма да се пенсионират, защото не могат да натрупат 40 години стаж при тази висока безработица. Е, това ли са им реформите? 

- Как според вас могат държавните разходи да станат по-ефективни?

- Има алтернатива на това. Да се възстанови Националният инвестиционен фонд. Това са едни държавни пари, чрез които държавата инвестира в икономиката. Този фонд ще се попълва с пари от бюджета. Нали имат повече приходи в бюджета - 1 млрд. и 800 млн. за първото тримесечие. Такъв фонд имаше по времето на Орешарски, но те го спряха.

Трябва да се промени статута на Държавната банка за развитие и тази банка да дава кредити при облекчени условия на малките и средни предприятия. Да създадат допълнителни стимули за фирми, които разкриват работни места и създават производство. Производство, производство и пак производство.

- Вие сте и кандидат за лидер на БСП. Как според вас БСП би могла да убеди обществото, че е истинска лява партия, а не партия на олигархията?

- Не съм съвсем съгласна с тезата, че БСП е партия на олигархията. Например - БСП е партията, която и в опозиция, и в управлението проведе докрай борбата с търговските вериги. Това е една лява политика - да защитиш малкия производител, да защитиш българското производство, срещу големия, монополиста, този който укрива доходи, изнася си парите в чужбина и т.н. В предишното управление 13 млрд. лв. от бюджета стигнаха през политики до 4 млн. българи и по някакъв начин, макар и малко, са им подобрили живота. Това сега го няма.

Основната отлика между нас, лявото и дясното, е ролята на държавата. Те смятат, че държавата трябва да се изтегли от икономика, от финанси, от социална политика и да оставят на свободата на пазара да се саморегулира. Цял свят разбра, че това е грешно. Нашата, лявата теза е, че държавата има роля. Не само като регулатор в икономиката, Може да участва, може да помага на малките, може да създава национален продукт. Държавата трябва да бъде социална.

Друг жалон за мен е разграчение по линията на корпоративни интереси. Те са за големите, за монополите, ние сме за малкия, средния, семейния бизнес, за малкия човек. Това е сериозна отличителна линия, която се проявява в политиките и законодателството.

- Преди няколко дни избухна скандал  с изчезнали 130 000 лв. от касата на парламетнарната група на БСП. Това начало на компроматна война преди конгреса ли е?

- Предпочитам да го коментираме това другата седмица. В момента ръководството назначи ревизия и тя ще бъде готова тогава. Да видим фактите и тогава да го коментираме. Грозна история и най-лошото е, че удря по имиджа на БСП.