"Имам чувството, че съм дете, попаднало в сладкарница", емоционално заяви датският режисьор Николас Видинг Рефн - един от членовете на журито в Кан. Най-престижният европейски фестивал се открива официално тази вечер (14 май) с премиера на филма "Принцеса на Монако".

На Лазурния бряг завършват последните приготовления за старта на 67-ото издание на "Златна палма", а феновете вече се въртят около кордоните за безопасност с надеждата да зърнат някоя подранила кинозвезда и да си направят селфи с нея. Огромни яхти на световни богаташи и знаменитости са акостирали в залива, ая разкошните бутици по крайбрежния булевард "Кроазет" нанасят последни щрихи по витрините си. Охраната по улиците е усилена заради очакваните крадци на диаманти, които имат навика да късат герданите на разхождащи се богати дами и да изчезват в неизвестна посока.

Водещ на церемонията довечера ще бъде актьорът и певец Ламбер Уилсон, който сменя на поста очарователната Одри Тоту. Журито пък за 6-и път в историята ще бъде водено от жена - новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън, самата тя носител на "Златна палма". Заедно с нея филмите от конкурсната програма ще оценяват френската актриса Карол Буке, американския актьор Уилям Дефо, мексиканецът Гаел Гарсия Бернал, южнокорейката Чон До Ен, иранската актриса Лейла Хатами, американката София Копола и китаецът Цзя Джанкъ.

12-дневният кинопанаир на суетата неслучайно се открива с филма на французина Оливие Даан с Никол Кидман в ролята на принцесата на Монако Грейс Кели - носителката на "Оскар" американска актриса, която изоставя обещаващата си кариера заради принц Рение III, жени се за него, ражда му деца и загива в автомобилна катастрофа. Краското семейство вече обяви, че филмът е неверен, едностранчив и манипулативен, но, естествено, не се опита да го спре. С което ни накара да се замислим дали кинофестивалът в Москва би могъл да се открие с филм за Путин, който руският предидент не харесва. И да се отговорим с "не!"

В основния конкурс на фестивала ще бъдат представени 18 ленти от 11 страни (България, както обикновено, не участва). Сред тях са "Левиатан" на Андрей Звягинцев, "Кралица на нощта" (The Captive) на Атом Егоян, "Два дни, една нощ" (Deux jours, une nuit) на Жан-Пиер и Люк Дарден с Марион Котийяр в главната роля, "Звездна карта" (Maps to the Stars) на Дейвид Кроненбърг, "Сбогом, думи!" (Adieu au langage) на Жан-Люк Годар, "Местният" (The Homesman) на Томи Лий Джоунс.

"Ние сме изключително доволни от тазгодишната програма. Изгледахме 1800 филма, за да изберем тези 18 - заяви художественият директор на феста Тиери Фремо. - При подбора се опитахме да намерим работи, които съдържат новия поглед на твореца към света".

Тазгодишната "Златна палма" се отличава от предишните и по това, че в конкурсната програма няма азиатски филми. Така очакваната с нетърпение лента на прославения китайски режисьор Чжан Имоу "Завръщане у дома" не влезе в конкурса и не може да претендира за награда.