Русия теоретично няма никакви шансове за победа в случай на война с НАТО.

Това се казва в анализ на полската телевизионна програма ТВН 24, посветен на въоръжените сили на Москва и 28-членния алианс.

Силите на НАТО превишават в пъти руската военна мощ. Наличието на ядрено оръжие у Москва обаче, е главната причина за въздържане от възможно военно противопоставяне.

"По-зле технологично, с по-малки разходи, с по-малко войници. На хартия Русия няма шанс за победа", твърди каналът.

Разходите на НАТО да отбрана, въпреки че намаляват, възлизат на 950 милиарда долара. Същевременно харчовете на Русия за същото са по-малко от 90 милиона долара, което има огромно влияние върху равнището на боеспособността.

В армията на Северноатлантическия пакт служат 3,5 милиона войници в сравнение със 766 000 в руската. ТВН24 показва таблица, сравняваща наличието на бойна техника в двете войски. Освен това техниката на алианса е значително по-нова от тази на Москва, където по-голямата част все още е разработена по времето на СССР.

Русия обаче има едно главно преимущество, се казва в анализа. То е, чеКремъл може да решава самостоятелно своята политика, докато военният съюз трябва да я съгласува между всички страни членки, като това понякога може да отнеме и години. НАТО ще понесе значителни загуби при конфликт, но ще излезе победител.

Същевременно въоръжен конфликт с Русия може да доведе до използването на ядрено оръжие, което заплашва с унищожение човечеството, продължава анализът на ТВН24. Според действащата военна доктрина на Русия в случай на нападение на по-силни обикновени въоръжени сили, тя си запазва правото да отговори с ядрено оръжие. Тази точка е записана именно заради сегашното неравенство между силите на Кремъл и НАТО.

От алианса обаче вече заявиха, че не могат да участват на страната на Украйна в конфликт с Русия, тъй като Киев не е член на НАТО.

Русия изобщо не си е изтегляла войските от границата с Украйна и те са всъщата позиция, както и на 23 март, когато бяха разположени там. Това съобщи междувременно Държавният департамент на САЩ. Като доказателство дипломатическото ведомство публикува в страницата си в туитър спътникови снимки. Така Държавният департамент оправерга руския президент Владимир Путин, който преди седмица заяви, че страната му е изтеглила войските си от границата с Украйна. Той дори допълни, че това лесно може да бъде видяно от Космоса. Американците така и направиха, отбелязва агенция УНИАН.

Публикуваните от Държавния департамент на САЩ снимки показват разположението на руските войски през лятото на 2012 г., на 23 март 2014 г. и от вчера. Снимка Туитър