Дървен небостъргач на 80 етажа може да стане част от облика на Лондон, съобщава британският в. "Телеграф". Става дума за концепция на местната фирма PLP Architecture и изследователи от Кеймбриджския университет.

300-метровата сграда, сравнима с Айфеловата кула в Париж по височина, ще има структура от дървесина и цели 80 етажа. Името й засега е Oakwood Tower, но все пак става въпрос за концепция. Тя е представена на лондонския кмет Борис Джонсън преди дни. Ако бъде осъществена, ще бъде втората най-висока сграда в столицата на Обединеното кралство, по-ниска само от 95-етажния, 309-метров The Shard, чийто строеж започна през 2009 г и бе завършен през 2012 г.

Освен това Oakwood Tower ще бъде и най-високата дървена структура в света, надминавайки с много сегашния шампион - 14-етажна кооперация в Берген, Норвегия.

"Употребата на дървесина може да трансформира начина, по който строим в този град - казва един от партньорите в PLP Кевин Фланагън. - Дървените сгради имат потенциал да създадат архитектурно по-приятна, релаксираща, социална и креативна градска атмосфера."

Изчисленията показват, че разгърнатата площ на сградата ще бъде около 93 000 кв. м, което включва и големи тераси. Теоретично, близо 1000 апартамента могат да се поберат в подобно здание.

Дървесината е лек материал, чието производство не оставя голяма въглеродна следа. Проблемът е в здравината й, но изследователите от Кеймбридж твърдят, че са решили инженерната задачка да се създаде огромна сграда от далеч по-слаб от обичайния материал. Те отбелязват обаче, че засега имат само компютърни модели.

Предложеното местоположение на новата структура е до "Барбикан", шампионът на европейските НДК, най-големия културен център на континента.