Лутеранската църква в Норвегия в понеделник прие текст, според който се позволя на свещениците в страната да извършват венчални обреди и на еднополови двойки.

Предложението, което от две десетилетие е обект на ожесточени спорове, беше подкрепено от 88 от 115 делегати на Синода. Преди две години едва 55  от тях бяха съгласни да се дадат на гей двойките право да се венчават, съобщава ТАСС.

Подхожда се обаче либерално. Свещениците, които не поддържат еднополовите бракове, могат да откажат да извършат ритуала.

В заседанието на Генералния синод участват членовете на 11 епархии на Норвегия, както и представители на различни други организации, като Църковния съвет, който отговаря за подготоваката на провеждането на годишните синоди, Екуномическия съвет и Саамския църковен съвет. 

От 1993 г. норвежкото законодателство допуска да се регистрира гражданско партньорство на хомосексуалните двойки. По времето на социалдемократа Йенс Столтенберг (сегашен шеф на НАТО) през 2009 г. беше приет закон, който узаконява официалната регистрация на светските бракове на представителите на един и същи пол и им дава възможност да осиновяват деца.