Председателят на долната камара на руския парламент Сергей Наришкин смята, че визитата му в България е била отменена под натиск от страна на САЩ и ЕС, предаде РИА Новости.

„Мисля, че е било оказано натиск върху нашите български колеги от страна на Брюксел, и най-вече от страна на Вашингтон”, заяви той пред телевизия "Росия 24".

„Почувствах това и по време на визитата на парламентарната ни делегация и моето посещение в Сърбия на 5 и 6 май. Получихме информация, че Вашингтон е оказвал натиск и върху сръбските власти”, каза още Наришкин.

Той трябваше да пристигне в София на 7 май от Белград. Ден преди това обаче нашият парламентарен шеф Михаил Миков му пратил писмо, в което го молил да отложи визитата си за есента. "Писмото бе много учтиво и дипломатично", казва Наришкин.

Той попадна в черния списък на ЕС, наложен още в първия кръг санкции заради кризата в Украйна. Срещу него действат следните ограничителни мерки:

1. Забрана за влизане  и транзитно преминаване на територията на държавите-членки на ЕС;

2. Замразяване на всички финансови средства, съгласно Решение на Съвета 2014/151/ОВППС от 21 март за изпълнение на Решение 2014/145/ОВППС относно налагането на ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Малко след отмяната на визитата му от руската Дума се възмутиха на ултимативния според някои депутати тон на българското външно министерство. Наложи се то да даде обяснение в отговор на питане на националистическия лидер Волен Сидеров. Вождът на "Атака" настоя Наришкин все пак да бъде поканен, без България да се съобразява с мнението на Брюксел.

Отделно Сидеров и Сергей Наришкин се видяха в Белград на 5 и 6 май.