Български компании от фармацевтичния сектор, заедно с болници, академични структури и лаборатории ще могат заедно да участват в разработването на съвременни медикаменти и средства за диагностика на тежки заболявания. Най-голямото публично-частно партньорство за здравни изследвания в света - "Инициатива за иновативни лекарства" (Inovative Medicine Initiative - IMI), започва набирането на проекти и осигурява бюджет за най-добрите от над 3 млрд. евро през следващите седем години.

За да се включат в инициативата, желаещите трябва само да открият партньори в поне две европейски държави и да се сдружат в консорциум, уточниха международни експерти на първия информационен ден за представяне на научно-изследователското партньорството в София.

"Всъщност това са консорциуми, които обединяват университети, болници, научни дружества, пациентски организации и прочие субекти от цяла Европа. Сред тях за съжаление няма български такива, а вратата е отворена и български участници могат да се включат още сега", коментира директорът на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители (ARPharM) Деян Денев.

Идеята е научно-изследователският потенциал в Европа да се обедини с производствения капацитет на фармацевтичната индустрия, за да създаде иновативни продукти с по-ниска себестойност в полза на пациентите. Основните цели на инициативата са да направи клиничните проучвания по-успешни, да разшири глобалните познания за имунологичните, респираторни, неврологични и невродегенеративни заболявания, да осигури нови терапии за болестите с големи непосрещнати нужди (като Алцхаймер и диабет), да подпомогне разработката на нови средства за диагностика и нови ваксини, а също така да подобри създаването на иновативни лекарства чрез нови средства, стандарти и подходи.

До този момент европейските партньори в IMI са успели да генерират първата в света линия на човешки панкреатични бета-клетки - същите, които се увреждат при диабет, както и лесен за употреба компютърен тест, който предсказва дали лекарството, което се разработва, може да е опасно за сърцето (на практика тестът спестява разходите за бъдещи изследвания и разработки). Създали са и революционно ултразвуково устройство, способно да идентифицира пациентите в непосредствен риск от инфаркт или инсулт, което е в процес на патентоване. Заедно с това са изградили и паневропейска клинична мрежа за тестване на иновативни антибиотици, както и специализирани курсове за подготовка на следващо поколение експерти по разработка на медикаменти.

"В момента се набират предложения за осмата подред проектна инициатива. Още този месец IMI дава старт на девета, а до края на годината ще обяви началото и на десетата иницатива. Всяка от тях е подчинена на няколко приоритетни теми и насърчава малки и средни предприятия, пациентски организации, регуаторни органи, научни екипи, фармацевтични фирми, болници и други организации да участват в проектите", посочи д-р Хю Лаверти, ръководител на научните операции в IMI. 

Основният приоритет на осмата инициатива, например, е Ебола и по-конкретно - разработването на мултивалентна ваксина срещу заболяването и други филовирусни инфекции. Приемат се и стратегии за производство, транспортиране и съхранение на новите продукти. Целта е да се предотврати бъдещото разпространение на Ебола не само на национално ниво, но и в глобален план.

Набирането на нови проекти ще трае две години, но ще бъде разделено на няколко етапа с четири крайни дати. Първоначалната селекция на проектите, които ще получат финансиране, е 15 септември, а планираните средства са над 70 млн. евро. Втората крайна дата е 16 март 2017 г., следват 15 септември 2017 г. и 15 март 2018-а.

Деветата инициатива на свой ред ще подпомага научни изследвания и иновации в медицината. На първо място ще се работи върху създаването на европейска платформа за изследване на инфекциите, причинени от бактерията Clostridium difficile, които предизвиват тежки диарии и все по-радко се повливат от антибиотици. Сред приоритетните теми са също развитието на имунно толерантни терапии за лечението на ревматологични заболявания и идентифицирането на биомаркери за неалкохолна стеатозна болест на черния дроб (стаетохепатит). Ще се подпомага събирането на качествени данни от предклинични проучвания и разработки, както и съвместни изследвания за ефекта от противогрипните ваксини.

Самата инициатива е създадена още през 2008 г. с общ бюджет от около 5 млрд. евро, които се поделят поравно между Европейската комисия и Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA) за целия период от 16 години. Информация за всички проекти и програмни периоди може да откриете на официалната страницата на иницативата.