Путин призова руските производители да направят всичко необходимо, за да може военната промишленост на страната да не зависи от никакви вносни елементи, предаде ИТАР-ТАСС. Задачата бе наредена по време на съвещание по изпълнение на плана за доставките за отбранителната промишленост.

"Длъжни сме да направим така, че всичко, което се използва в отбранителната промишленост, всичко, от което се нуждае отбранителния комплекс, да се произвежда на наша територия, за да не зависим от никого и в нито едно направление на армията и флота", категоричен бе президентът.

Налага се по съответния начин да се промени работата на нашите научни звена, много внимателно да се види как вървят разработките в нашите научноизследователски и конструктурски бюра и много по-тясно да се работи с Академията на науките", уточни той.

Путин призова участниците в заседанието да действат активно през следващите три дни, както това е станало през ноември миналата година, когато той е направил серия от съвещания. Сега правим нови изводи, които са свързани с решаването на въпроса за замяната на вносните части, каза лидерът на Русия. Той напомни, че до 2020 година ще се отделят около 20 трилиона рубли за военнопромишления комплекс (б.р. - около 420 милиарда евро. За сравнение бюджетът на Пентагона за 2013 г. бе около 500 милиарда евро) и малко допълнителни средства ще са нужни за преминаване изцяло към производство на руски части за военната промишленост. 

Канада, САЩ, Великобритания, Германия и други вече прекратиха военното сътрудничество с Москва, припомня ИТАР-ТАСС. Пентагонът се отказа от провеждането на съвместни учения, а и влязоха в действие забраните за продажба на Русия на продукция с военно или двойно предназначение. Всичко това е следствие на санкциите, наложени на Кремъл заради анексията на Крим и политиката му към Украйна. А както е известно точно в тази страна се произвеждат голяма част от компонентите за най-модерните и мощни руски ядрени междуконтинентални ракети.