Лозан Панов нарече исторически момента на разделяне на ВСС на две колегии, защото той ще се случи само веднъж.

Най-важното е това да се случи прозрачно, публично и въз основа на обективни критерии, каза председателят на ВКС в началото на днешното заседание на Съвета, на което ще се обсъжда разделянето.

Както е известно, съдиите, прокурорите и съответно следователят в сегашния състав ще се разделят по ясен критерий, въпрсът е с 11-те членове на Съвета, излъчени от парламента.

Спред Лозан Панов важно е самите юристи (сред тях има съдии, прокурори и адвокати, б.р.) да си кажат мнението, за да има съобразяване с желанието им и съответно после да "дават всичко от себе си". Но намекна, че за едната колегия - съдийската, има повече желаещи от 6-те "вакантни" места.

Председателят на ВКС напомни, че е предлагал по-отдавна да се започне дебатът за начина, по който ще се раздели парламентарната квота, но това не се е приело. Той каза, че ако това стане за "15-ина минути", то очевидно няма да е добър сигнал за прозрачността. 

Преди това и Панов, и Георги Колев демонстрираха единодушие - че е разумно ВСС да се събрази с последната работа на съответните юристи, преди да бъдт избрани за членове през 2012 г.

Смятам, че е време да покажем, че мъдростта е фактор в съдебната система. И това трябва да се случи, каза Панов.

По повод появилите се публикации, че има членове, които са готови да поддат оставки, ако разделението стане по съмнителен и неясен начин, Панов каза, че вероятно всеки е готов да изрази мнението си по този начин, ако няма публично и прозрачно разделение.