Национална стачка в знака на протест срещу ужасяващите условия за работа в мините обявиха четири от най-големите турски работнически профсъюзи. Те призоваха към демонстрациите днес да се включат всички, които подкрепят трудещите се и са против социалната политика на правителството.

Гневът на профсъюзите е свързан с огромната трагедия, причинена от късо съединение и последвал взрив в мината в Сома. Официално жертвите вече достигнаха 282 души, но под земята все още в неизвестност са около 140 миньори, предават световните агенции. Това е най-смъртоностното бедствие, след смъртта на 263 трудещи се, загинали при газова експлозия в черноморската провинция Зонгулдък през 1992 г. Работниците обвиняват властите, че са оставили без контрол сигурността във въгледобивната мина и са позволили на частниците в името на печалбата да не се спазват и най-елементарни условия за труд. Според профсъюзите миньорите са били брутално насилвани да вадят въглища при нечовешки стандарти за работа.

"Призоваваме цялата работническа класа и всички приятели на работниците в страната да се вдигнат днес в памет на загиналите и в защита на оцелелите при трагедията в мината в Сома", се казва в позивите за стачката.

Бесни от тъга жители на града още вчера изпотрошиха стъклата на много държавни офиси в Сома, крещяха и обиждаха премиера Реджеп Ердоган и придружаващите го при посещението му на мястото на катастрофата.

Тази сутрин спасителните операции бяха прекратени, но турският енергиен министър Танер Йълдъз увери, че след като вентилационните системи прочистят отровните газове в тунелите на мината, акциите ще продължат. Надеждите обаче да се намерят живи хора все повече намаляват, защото от експлозията изминаха над 40 часа.