"Не само аз, но и много от присъстващите в залата, сме убедени, че Вие ще бъдете един отличен генерален секретар на ООН“ – с тези думи в присъствието на 150 души, сред които 20 посланика и висши дипломати, вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Робърт Сингър се обърна към генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването в Париж на изложбата „Образование без граници – в помощ на хоспитализирани деца“.

Изложбата се организира съвместно с постоянното представителство на Израел в ЮНЕСКО и Световния еврейски конгрес, предаде БГНЕС. В нея известния израелския фотограф Шахар Азран представя свои фотографии на деца от болници в Израел. Израел е единствената държава в света, в която образованието за деца в болница е задължително след третия ден болничен престой.

Сингър подари на Бокова символично български мед и й пожела да бъде здрава и в добра форма преди да поеме високия пост в Ню Йорк.

„Образованието е основно човешко право, за което не трябва да има граници. Всяко дете, независимо от произхода си и от условията, в които живее, трябва да има достъп до качествено образование. Тази изложба съдържа послание, което е в основата на усилията на ЮНЕСКО да направи света по-добър", каза в речта си при откриването на изложбата Ирина Бокова. 
 

Както е известно Ирина Бокова е кандидатът на България за поста генерален секретар на ООН. Само преди три дни тя се яви на прослушване от Съвета на ООН. За трона на Световната организация се борят още 7 души.