Във Върховния административен съд се случват странни маньоври около касационно дело за напускането на следователя Петьо Петров. Това каза пред Клуб Z  върховната съдийка Диана Добрева. Според нея още със самото насрочване на дати на делата зам.-председателят Боян Магдалинчев „изолира“ определени магистрати, да не могат да влязат в състава, който ще гледа Петьо Петров.

После в петчленката се оказва командирована съдийка от Русе, а не по-старшата от нея колежка - а заповед за сформирането на съставите гласи, че именно старшинството по стаж трябва да е определящо.

Да, за същия става въпрос – фамозния бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с многозначителния за магистрат прякор Еврото. За когото Цветан Василев в едно интервю казва, че Делян Пеевски го „хвалел“ с думите:

"Гениален изрод е Петьо Еврото, дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш." 

Макар че бе обявен от Върховния касационен съд за провокатор към престъплението подкуп и в крайна сметка с любезното съдействие на ВСС освободен да си тръгне от съдебната система, духът на Еврото още броди из съдебните зали.

В частност в тези на Върховния административен съд, където Петров е „обрасъл“ в дела по всевъзможни поводи на всевъзможни фази.

 

Малко предистория

 

За какво иде реч? Най-общо на разбираем език може да звучи така: през миналото лято правосъдният министър Христо Иванов непрекъснато атакуваше пред ВАС най-разнообразните решения на Висшия съдебен съвет за Еврото. Които винаги бяха в една посока: да не му се образува дисциплинарка (на два пъти решено!), той да бъде освободен да напусне системата по своя молба, съответно - да не му се търси отговорност и в крайна сметка, нарамил торбата с обезщетенията, да „мине през парадния изход“ чист и неопетнен.

Магистратът влезе и в бележка под линия на прословутия евродоклад от 27 януари т.г., където ЕК отбелязва отказа на ВСС да образува дисциплинарно производство точно срещу него и се чуди на липсата на „явни сатандарти и критерии“...

Движението между инстанциите е главозамайващо, но в крайна сметка в момента едно от делата на Еврото е на фаза да го гледа 5-членен състав на ВАС - на 14 април, вчера.

 

Какво се случи и как се стигна дотам

 

Делото на Петров е едно от тези, в които зам.-председателят на ВАС и ръководител на Втора колегия  Боян Магдалинчев се самопосочва за председател на състава. Има това право и се е възползвал от него и по делата за бившия вече член на ВСС Камен Ситнилски, и за фирма „Юлен“. Със Ситнилски също избухва скандал около разпределението на съдебния състав под давление на Магдалинчев... 

За да стане ясно, трябва да припомним следното – ВАС е единственият съд, където с компютърната система за случаен подбор се тегли само името на съдията-докладчик. А другите се посочват от шефа на колегията. Това става според стажа на базата на заповед на председателя Георги Колев.

За казуса с Еврото вече имаме двама - председателят а състава Магдалинчев и избран с компютър докладчик на дело 3719/2016 – съдия Виолета Главинова.

Има и още едно негласно правило, макар и оспорвано от мнозина: в „пълнежа“ на съставите, т.е. - останалите членове, казано на професионален жаргон, влизат само съдии, които същия ден имат дело, на което са докладчик. Съдия Диана Добрева ни дава пример със себе си, видим от долните документи.

Всички 11 дела, образувани през март за петчленка на нейното 5-о отделение, са насрочени за един и същи ден 14 април... Само двете дела, на които е докладчик Диана Добрева, са насрочени от зам.-шефа на съда за 19 май. По този начин съдия Добрева отпада като вариант да влезе в състава за делото на Еврото, което е на 14 април.

Елиминираш я, като просто не я вкараш в докладчиците за този ден. Според Добрева има стил в „насрочването“, което е изцяло в ръцете на председателя на колегията. „Компютърът дава само имена – не и дати“, казва ни върховната съдийка.

И поради постулата съставите да се попълват със съдии, които са докладчик в същия ден, самото насрочване на датите вече се превръща в инструмент кой би могъл и кой не да участва.

Според  съдия Добрева логиката е да участват и съдии, които нямат доклад в този ден, но просто са на работа – нито са в отпуск, нито имат законови пречки като отвод или друго.

Това развързва ръцете на Магдалинчев умишлено да не вкарва неудобни хора в петчленните състави – както стана с „Юлен“, както стана със Ситнилски, казва върховната съдийка.

Тя ни показва странния случай, при който всичко, което е постъпило и е образувано през цял един месец март – касационни жалби, молби за отмяна, седемчленки и т.н. е насрочено за 14 април, без двете дела, в които тя участва. Според Добрева така се „изолира“ определен магистрат. 


Но продължаваме нататък...

 

Възлагам на ръководителите на колегии във Върховен административен съд след образуване на дело на 5-членен и 7-членен съставда формират съдебните състави... при формиране на тези състави да се спазва старшинството, определено със заповед... еди коя си... 

Това гласи в заповедта, с която през 2013 г. Георги Колев обявява как именно трябва да се допълват "пълнежите4 в 5-членните и 7-членните състави.

И тогава точно в 14 април, в дело 3719/2016 се появява съдия Сибила Симеонова. Най-младшата и командирована от Русе.

Работният график на 5-о отделение: от инициалите С. С. се разбира, че Сибила Симеонова влиза да гледа делото на Пепи Еврото.

Даниела Добрева, специално прави уговорката, че колежката й е прекрасен юрист и няма никакви забележки към нея. Просто принципно пита... 

На работа и с насрочено едно дело за същия ден е и съдия Илияна Дойчева, която е по старшинство далеч преди Симеонова и е с повече стаж дори от докладчика. Събеседничката ни дава пример, че лично с друга своя колежка трябвало да участват по същата логика в делото за уволнението на Камен Ситнилски, но това не се случило. И директно твърди, че съдия Илияна Дойчева е „една от мислещите хора“ във ВАС.

„Тя си участва само по нейното, ако ви прави впечатление“, обръща внимание съдийката на факта, че Дойчева не е включена в нито един друг състав освен този, на който - ще не ще - компютърът я е определил за докладчик.  

А пък ако го нямаше странното правило да влизат в заседание само съдии, които са докладчици същия ден, още двама върховни магистрати биха се оказали по-старши от Сибила Симеонова.

Не е трудно човек да се сети, че в 5-членен състав трима души ти стигат за всичко... Ако ще другите да се скъсат от писане на „особени мнения“.

 

И още малко съвпадения

 

Някои от „весесетата“ - както съдиите на жаргон наричат делата, свързани с ВСС, са образувани съвсем в края на март - на 28-и. Но са насрочени за „любимата дата“ – 14 април (някои дела във ВАС вече са насрочени за 2017 г., б.р.) Самият казус на Пепи Еврото е образуван на 25 март и насрочен за 14 април. Добрева пита защо нейните две дела, образувани по-рано - на 15 и 25 март, отиват за 19 май?

Той ги шари – за да направи състава, който желае да направи, за по-ранна дата слага по-късно образувани дела и обратното, твърди тя за работата във ВАС.

Запитахте ли се за кое дело става въпрос?

Иде реч за делото, по което ВСС прие молбата за напускане на Петров, а Христо Иванов атакува това решение с аргумента, че първо трябва да се види дали няма да бъде разследван дисциплинарно. ВАС-тричленен състав отмени решението на ВСС и сега ВСС е ищец, т.е. - настоява пред касационната инстанция, че правилон е пуснал следователя да си ходи невинен, чист... и забогатял.


И развръзката, за да се посмеем...

 

На вчерашното заседание обаче Петьо Петров, който вече е адвокат от Видин, се оказва нередовно призован. Делото е отложено. За дата 19 май. Същата дата, на която съдия Диана Добрева вече има дела като докладчик. И ще влезе в състава, който ще го гледа.

Съдия Богдан Магдалинчев

След запитване до ръководството на Върховния административен съд от страна на няколко медии, които съвместно работим по случая, научихме следното:

Вчера председателят Георги Колев е поискал писмени обяснения от Магдалинчев и ги е получил.

Колев приема, че така сформираният състав, разменяйки съдия Илияна Дойчева със Сибила Симеонова, придставлява нарушение на заповедта му, 

В свое оправдание Боян Магдалинчев е посочил две неща: 

Първо - знаел е, че Пепи Еврото е нередовно призован и няма да бъде даден ход на делото.

Второ - искал е да има равномерно разпределение на влизането в зала между съдиите с доклад този ден.

(Да коментираме първото просто е излишно, а що се отнася до второто - по-младата съдийка Сиибила Симеонова, както е видно от графика, има още 2 дела на доклад този ден, а съдия Дойчева - само едно, б.р..) 

Георги Колев при това положение няма да предприема мерки, защото делото е отложено за 19 май, когато вече ще си влязат съдиите докладчици, определени по старшинство според заповедта му.

На 19 май по делото на Пепи Еврото няма да влиза Магдалинчев.