Тя вече се върна. И не е само в устата на Бареков. 

И смешно, и тъжно е когато партията със столетна история, единствено управлявала докато бяхме НРБ, заклеймява в задкулисие, опорни точки и манипулации. И то на базата на откраднати и разгласени в сайта "Блиц" имейли (публикуването на лична кореспонденция се превръща в тенденция в родната журналистика. А тя в никакъв случай не печели от това)

Цял лидер на ПЕС размаха пръст заради публикуваните мейли, активираха се нажежени до червено специалисти и темата за лицензите на ЕРП-тата от експертна, става народна.

ГЕРБ, Реформаторски блок и Иво Прокопиев (издателят на "Капитал" и "Дневник") са срещу българския народ, каза пред БТВ зам.-председателят на парламентарната енергийна комисия Явор Куюмджиев (БСП). Досега списъкът на лошите и виновните за краха на българската енергетика започваше и свършваше с трите ЕРП-та и тежкото наследство на партията на Бойко Борисов. Сега се разширява още:

ГЕРБ, Реформаторският блок, Институтът за пазарна икономика и двама еврокомисари работят в полза на ЕРП-тата и срещу интересите на българските граждани. Много е тъжно това. Виждаме как се манипулира обществото. Просто в момента олигархията защитава своите интереси в ущърб на българските граждани, казва Куюмджиев. 

И още от него:

В момента ГЕРБ защитава ЕРП-тата, защитава интереса на богатите, умните и красивите. Ние защитаваме интереса на хората и така ще продължим”, обясни още Кюумджиев.

От конспекта с лошите депутатът пропуска само президента Росен Плевнелиев. Определено можеше да каже и няколко думи и за скандалната му среща с шефа на ЕВН във Виена (дано само не му дърпат ушите на следващия партиен разбор). Затова пък директните обвинения в лобизъм на двама еврокомисари от устата на социалиста е толкова скандално, че едва ли ще остане без реакция от страна на Брюксел. 

Колкото и да истерясва политическото говорене у нас в последните дни преди евровота, то вече определено всички граници на нормалността вече са преминати. БСП изглежда доста внимателно са чели данните от изследването, което показва, че повечето от избирателите й искат България в Евразийския съюз, а не в Европейския. Абревиатурите са едни и същи и Столетницата като че ли се опитва да закара до урните най-верния си електорат, убеждавайки го, че ще се гласува срещу Европа, за Русия, срещу чуждестранните изедници, срещу богатите, умните и красивите.

Подобна позиция обаче се родее повече със схващанията на популисти като Сидеров и Бареков, отколкото със социалдемократическото семейство на ПЕС. И може би БСП е добре да помисли дали да не зачисли евродепутатите си към очакваната силна евроскептична група в Европарламента.

Тогава няма да има каквито и да е пречки да се официализираме и формално като народна република.