Разделянето на пакета с медицински дейности на основен и допълнителен ще може да влезе в сила от следващия договорен период между болниците и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - т.е. от 1 април 2017 година. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на обучителен семинар във Велинрад.

КРАЧКА НАЗАД ЗА РЕФОРМАТА "МОСКОВ". ОТ 1 АПРИЛ - БЕЗ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПАКЕТ

Промените трябваше да са факт от този 1 април. До забавянето обаче се стигна, защото Конституционният съд върна текстовете от Закона за здравното осиуряване за преработка с мотива, че въвеждането на два здравни пакета е разписано твърде неясно. В отговор Министерството на здравеопазването изготви нов проект с нормативни промени, които подробно обясняват кои дейности ще са приоритетни за единия и кои - за другия пакет.

Така най-ранната дата, в която реформата "Москов" има шанс да влезе в сила е 1 април 2017 г. Тогава по принцип влиза в сила новият рамков договор на лечебните заведения с НЗОК. Преди това парламентът трябва да приеме поправките в закона, те да влязат в сила, а болниците и касата да подпишат нов рамков договор без проблеми.

В новия законопроект напълно е запазена идеята дейностите в основния пакет да се извършват незабавно и да осигуряват здравна закрила на рисковите групи - деца, бременни и родилки, както и "лица със заболявания и състояния, които могат да доведат до смърт или до тежки необратими функционални увреждания на жизненозначими органи и системи". Тук са спешните случаи, всички остри или внезапно възникнали състояния, травмите, отравянията, детското и майчино здраве, онкологичните, инфекциозни и психични заболявания, трансплантираните пациенти и всички терапии, чието отлагане може да предизвика влошаване на състоянието и усложняване на диагнозата.

Лечението в допълнителния пакет ще се прилага за болните, чието състояние позволява да изчакат. За да бъдат "прехвърлени" в допълнителния пакет, лицата задължително трябва да имат поставена диагноза, а лекуващият лекар да е извършил "обективна медицинска оценка на здравословното състояние на пациента, на историята и вероятното развитие на заболяването". Освен това е длъжен да го уведоми за датите и сроковете на плановия прием, за да може пациентът да вземе информирано решение за отлагане на лечението си.

Уточнено е също, че всяка терапия, извършвана в обхвата на допълнителния пакет, автоматично се прехвърля към основния, ако състоянието на пациента рязко се влоши.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В ЧАКАЛНЯТА

Единствената по-сериозна промяна ще засяга срока, в който лечението ще може да бъде отлагано. В старите текстове той беше фиксиран на два месеца, но по думите на заместник-министър Шарков се обмисля времето да зависи от конкретното състояние на пациента.

"На практика всяка клинична пътека ще бъде с различен период на отлагане. Ако условието за два месеца важи за всички, рискуваме да поставим много лечебни заведения в невъзможност да го изпълнят", коментира Шарков.

Той даде пример с пациентите, които се нуждаят от физиотерапия и рехабилитация. Тяхното състояние търпи отлагане до 8 месеца, без това да е опасно. В същото време броят им е много голям и за клиниките няма да е възможно да ги приемат за терапия в рамките на два месеца. 

Предложението за разделяне на медицинските дейности в основен и допълнителен пакет вече е изпратено за съгласуване до председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова и в най-кратки срокове ще мине през Министерския съвет, за да бъде подложено на гласуване в пленарната зала.