154 души. Толкова са потвърдилите участие в сбирката, която бившият премиер Симеон Сакскобургготски прави тази вечер в София. Става въпрос за нещо като символична среща: НДСВ – 15 години по-късно.

Поканени са били всички, които покрай НДСВ, са участвали и все още участват във властта – министри, зам.-министри, депутати, кметове, общински съветници, областни управители и др.

Идеята за събирането била на царистките Ваня Цветкова и Анелия Мингова. Сакскобургготски я прегърнал с ентусиазъм, а почти всички поканени вече са потвърдили участието си, научи Клуб Z.

ЦАРЯ В ОПИТ ЗА РИМЕЙК НА "БЪЛГАРСКИЯТ ВЕЛИКДЕН"

Мястото на срещата - сградата на Научно-техническите съюзи на столичния бул. "Раковски", не е избрано случайно – точно там преди 15 години бе основано първото движение на Царя, наречено Национално движение Симеон Втори. Точно затова на сбирката са поканени всички, които са присъствали на самото учредяване, независимо дали по-късно са се отделили от НДСВ.

Такива са например първите отцепници от жълтата партия, водени от Никола Николов, които направиха НИЕ. Както и нововремците – повечето от хората на Емил Кошлуков и Мирослав Севлиевски са декларирали, че ще участват. Потвърдила е и Меглена Кунева, която и в момента е вицепремиер и образователен министър. Не се знае обаче, дали предшественикът й на поста Даниел Вълчев ще се включи в сбирката. Там ще бъде обаче бившият председател на парламента, а в момента депутат от Реформаторския блок (БНД) Борислав Великов. Очаквали се и някогашните мандатоносители на НДСВ – Тошо Пейков и Весела Драганова.

НДСВ участва два мадата във властта – Сакскобургготски води правителство в коалиция с ДПС, а по-късно партията му бе част от Тройната коалиция на Сергей Станишев. Много от някогашните съмишленци на Царя обаче и до ден днешен са в изпълнителната, законодателната и съдебната власт, след като станаха членове на други политически формации.

ЦАРЯ БИЛ ГОТОВ И ЗА ПРЕЗИДЕНТ, АКО ГО ПОДКРЕПИ ГЕРБ

На тазвечершната сбирка журналисти няма да бъдат допуснати. Това, разбира се, породи множество слухове за целта й. Най-популярният от тях е, че Симеон смята да се кандидатира за президент.

„Това са пълни глупости. Ние искаме Царя да се кандидатира, слава Богу, жив и здрав е. Хиляда пъти сме го питали няма ли да го направи. Той казва: „Не”, сподели един от близките до Сакскобургготски царисти.

Объркване каква точно е целта на мероприятието има и в самите жълти редици. Според официалния дневен ред на събирането то ще започне с приветствие от Станимир Илчев, след това Симеон трябва да каже няколко думи, после всички да си направят „семейна снимка” и накрая просто да се отдадат на спомени като си говорят за отминалите славни дни.

„Всички, с които се чух, повториха по сто пъти, че въобще няма да говорим за политика. Че въобще няма да има политически речи. Значи точно за политика ще си говорим”, подозира от опит един от бившите царски депутати.

НДСВ МИСЛИ ДА СЕ ВЛЕЕ В ДРУГА ПАРТИЯ

Според негова колежка било възможно Симеон индиректно да даде подкрепа на Огнян Герджиков да се кандидатира за президент. С едно изключение, всички царисти, с които разговаря репортерът на Клуб Z, очакват някаква голяма новина от сбирката. И според тях тя ще е свързана с президентските избори.

„Ясно е, че не може да става въпрос за възраждане на нещо около НДСВ. Оттук-насетне можем да наблюдаваме само солови акции. А по-добър „солист” от Царя няма”, каза един от бившите жълти депутати.

Предлагаме ви да си припомните някои знакови моменти и фигури от управлението на НДСВ:

6 април 2001 г. 800 дни и така нататък... 

Мандатоносителите - Весела Драганова и Тошо Пейков. 

Преговори със СДС.

Споразумение с ДПС.

Сакскобургготски с първия си кабинет и някои знакови парламентарни фигури от НДСВ.

Саскорбургготски и някога най-верните му. От ляво на дясно: Веселин Близнаков, Пламен Панайотов, покойният вече Георги Петканов, Огнян Герджиков. В гръб: Владимир Дончев, Николай Свинаров, Нина Чилова, Милко Ковачев. Най-вдясно: Антон Станков.

Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган, Пламен Панайотов, Костадин Паскалев.

И конгреси правеха...

И купони... 

А бяхме на власт... Даринка Станчева, Теодора Дренска, Даниел Вълчев и Антония Първанова. Последната бе известно време и председател на НДСВ, след оттеглянето на Сакскобургготски.

И Христина Христова се отчете като председател на жълтата партия.

Соломон Паси, Милен Велчев, Огнян Герджиков. 

Ето ги и нововремците - Мирослав Севлиевски и Емил Кошлуков.

Сакскобургготски с една от инициаторките на днешната сбирка - Анелия Мингова.

Най-верните още са около Царя: Николай Василев, Пламен Панайотов, Станимир Илчев. Столовете отзад обаче са подозрително празни...