Няколко сериозни сигнала за източване на средства от Националната зравноосигурителна каса е получило Министерството на здравеопазването, обяви заместник-министърът д-р Ваньо Шарков. Нарушенията са били проверени от Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО), която е установила, че болници лекуват пациенти само на хартия, а доктори оперират, без никой от персонала да ги познава. 

Единият сигнал е класически пример за това как се използва диплома, без да има реално присъствие на лекар, който да работи.

"Нарушението става в болницата във Враца, а в същото време колегата работи в специализирана извънболнична помощ в Шумен. По едно и също време той се е намирал на две различни места, а всички сме наясно, че това е невъзможно", коментира д-р Шарков.

При самата проверка медицинският одит установява, че докато асистира по време на операция във Враца същият доктор е отчитал пациенти в Шумен, в резултат на което лечебното заведение е успяло да "източи" нада 200 000 лв. по клинични пътеки. 

При другите злоупотреби пациенти са сигнализирали, че в епикризите си са открили процедури, които никога не са им били извършвани, или са лежали в болница, без това да е вярно.

По думите на зам.-министър Шарков всички нарушители ще понесат своята отговорност, а директорите на лечебните заведения, допуснали подобни злоупотреби, ще бъдат уволнени.

Очаквайте подробности.