Предсрочните президентски избори в Украйна на 25 май трудно могат да бъдат наречени легитимни, но са по-малкото зло и е по-добре да бъдат проведени.

Това заяви председателят на руската Дума Сергей Наришкин на започнала късно на 14 май кръгла маса за Украйна в Киев. Тя е част от пътната карта на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Неин съпредседател е германският дипломат Волфганг Ишингер. Освен представители на властите в Киев в нея участват Русия, ЕС и САЩ. Украинските управници обаче категорично отказаха да поканят проруските сепаратисти, въпреки че някои западни лидери нямаха нищо против присъствието им.

Наришкин, чието включване в черния списък на ЕС провали визитата му в България, смята, че степента на легитимност на избрания президент ще е непълна. Причината е провежданата в две области на Украйна акция срещу сепаратистите. Според властите става дума за антитерористична операция. Тя не бе прекратена и по време на кръглата маса.

ЕС вече обяви, че ще разглежда евентуално засилване на санкциите срещу Русия в зависимост от нейното отношение към бъдещите президентски избори в Украйна. Франция и Германия настояха вотът да се състои, за да бъде гарантирано демократичното развитие на страната. Изборите бяха насрочени след отстраняването от власт на президента Виктор Янукович в края на февруари. Той предизвика кървави протестни демонстрации в Киев след отказа си да подпише споразумение за асоцииране с ЕС.

Основната тема на кръглата маса е децентрализацията на властта. Отказът да бъдат поканени отцепниците обаче е целенасочен пропуск, който породи неяснота какво може да се постигне на тези преговори, отбелязва АП.

Кръглата маса бе открита от президента Александър Турчинов. В своето изяление той изтъкна, че властите са готови на диалог, но настоя, че те няма да разговарят със сепаратистите, които окупираха сгради и се бият срещу правителствени войски в Източна Украйна.

"Хората, които с оръжие в ръка водят война срещу собствената си страна и които ни диктуват волята на съседната държава, ще отговарят пред закона. Няма да се поддадем на шантаж. Готови сме да изслушаме хората от изтока (на Украйна). Не трябва обаче да се стреля, да се плячкосва и да се окупират административни сгради", каза Турчинов.

Според него загубата на Крим е ощетила Украйна със 100 милиарда долара.

"Мирът и спокойствието в страната трябва да бъдат установени с всички политически и дипломатически начини", каза премиерът Арсений Яценюк. "Това е най-драматичният момент в историята на Украйна. Затова началото на националния диалог е толкова важно, от нас днес зависи съдбата на 45-милионната държава, която се намира в центъра на Европа. Ние ще разговаряме с всички, които не стрелят и не убиват мирни граждани, а работят за единството на страната", добави той. Премиерът изтъкна, че в кръглите маси за национално единство, които ще се проведат в цялата страна, ще се включи цялото правителство.

Сред спешните задачи на правителството Яценюк посочи единството на Украйна, борбата с корупцията, нова конституция, нов легитимен президент и евроинтеграция. Но първата цел по думите му е хората да престанат да се страхуват да излизат на улицата.

Сепаратистите в Източна Украйна заявиха, че тези преговори са безсмислени. "Не сме получили никакви предложения за участие в кръгла маса и водене на диалог. Ако властите в Киев искат преговори, трябва да дойдат тук. Ако ние отидем в Киев, ще ни арестуват", заяви лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин.

Денис Пушилин - лидерът на сепаратистите в Донецк, обяснява колко безсмислена е кръглата маса.

Въпреки това представителите на ЕС приветстваха началото на преговорите. Европейският комисар за разширяването Щефан Фюле подчерта в туитър задоволството си от кръглата и изрази надежда, че следващият кръг преговори ще се състои в Източна Украйна.

Сосан Чебли - Говорителката на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, заяви, че приемането на кръглата маса от Украйна е стъпка в правилната посока, независимо дали проруските сепаратисти са поканени за участие или не.

ОССЕ не коментира списъка на участниците.

Русия силно подкрепя пътната карта на ОССЕ, докато САЩ, които казват, че тя си струва да се опита, са скептично настроени към шансовете й за успех, отбелязва АП.

Националният диалог и кръглите маса, които ще се състоят в цяла Украйна със съдействието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), ще са фокусирани върху въпросите на децентрализацията и конституционната реформа, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

"САЩ решително подкрепят този процес. Намираме се в постоянен контакт с ОССЕ, Щайнмайер, руския външен министър Сергей Лавров, за да се засили този процес възможно най-бързо", каза Кери.

Междувременно президентът Александър Турчинов обеща днес пред парламента, че антитерористичната операция на правителствените сили в Източна Украйна ще бъде прекратена веднага, щом терористите предадат оръжието си. Той каза това в отговор на въпроси на депутати от управлявалата доскоро проруска Партия на регионите.

Работничка гледа току-що отпечатани документи за президентските избори на 25 май.