В сряда Коби Брайънт, един от най-великите баскетболисти на нашето време, изигра последния си мач. Направи го както само той може - вкара 60 точки за единствения отбор, за който някога е играл професионално - “Лос Анджелис Лейкърс”. Направи го в заключителния мач от сезона на Националната баскетбола асоциация срещу “Юта Джаз” - 101:96.

КРАЙ ПО ШАМПИОНСКИ. КОБИ БРАЙЪНТ ВКАРА 60 ТОЧКИ ЗА СБОГОМ (СНИМКИ, ВИДЕО)

Коби игра 20 години в НБА, спечели 5 титли и се нареди на трето място във вечната ранглиста на реализаторите, като изпревари своя кумир Майкъл Джордън.

Брайънт не е приеман еднозначно. За разлика от Джордан, примерно. Докато е жив (пък и след това) ще го винят в прекомерен егоизъм в играта. Той не обичаше да подава топката, а да стреля или сам да завършва атаките. Гледаше към коша повече от всеки друг. Беше голям и беше победител, но определението “отборен играч” никога няма да бъде прикачвано към Коби Брайънт.

Казват, че нямал приятели, че всички го мразели. Една случка през 2003 г. роди и анекдоти. Служителка в хотел обвини Коби, че я изнасилил. Оправдаха го, но поне недвусмислено стана ясно, че е изневерил на жена си. Съпругата му Ванеса, заради брака с която още на 21 г. неговите родителите не му говорели години, пожелала развод.

“Искам още утре да подадем молба за развод”, викнала хубавицата. “Какво?! Абсурд, аз никога не подавам!”, отвърнал гардът.

Последното е творение на разказвача на спортни истории от Америка Иво Иванов.

Независимо от всичко обаче, Коби Брайънт ще бъде запомнен като велик баскетболист. Иронията е, че последното му действие на игрището онази нощ беше… пас към съотборник. Негов славен предшественик в тима на “езерняците” - Меджик Джонсън, го представи в шоуто по изпращането като “най-великият играч в историята на “Лейкърс”.

Величия на играта - съотборници и съперници на гарда, му изпратиха видеопослания. Може би не всички го обичат, но му свалиха шапка. А онези, с които е играл, знаят едно: Коби Брайънт е тренирал повече от всеки друг. Работната му етика е просто изумителна. Няма друг като него в това.

Ето 10 примера, подбрани от очерк за звездата в “Бизнес инсайдър”:

1. Асовете Крис Бош и Дуейн Уейд разказват на какво станали свидетели по време на подготовката на "Дрийм тима" на САЩ за олимпиадата през 2008 г.

“Бяхме в Лас Вегас и слязохме на закуска преди началото на лагера, разкрива Бош. - Коби дойде с лед на коленете си и с треньорите си. Човече, 8 часа сутринта е, откъде по дяволите идва този човек, рекох аз… Вече беше тренирал.” Уейд добавя: “Точно се бяхме събудили, всички се прозявахме още. А той вече беше отметнал три часа пълна тренировка.”

  1. 2. Брайънт никога не е имал проблеми с наднормено тегло. Въпреки това свалил 7,2 кг през лятото на 2012 г. - преди олимпийските игри в Лондон.

  2. “Това лято няма да има почивка - след олимпидата започвам тренировки за шампионата в НБА и се очаква да играя до юни. Така че трябваше да махна малко тежест от коленете си”, казва Коби.

    3. В гимназията редовно е тренирал от 5 до 7 ч. сутринта.

    4. Винаги първи на тренировка. Джон Селестънд, бивш играч на “Лейкърс”, разказва, че по време на сезон 1999-2000 Брайънт счупил китката си. Селестънд си казал, че най-накрая ще изпревари звездния си съотборник в залата. Още повече Коби живеел на 30 минути път с кола. Сутринта Джон отива на тренировка и какво да види: Брайънт вече тренирал. Дясната му китка била обездвижена, но той стрелял и дриблирал с лявата.

    5. Броял е изстрелите си към коша на всяка тренировка. Не си е тръгвал, докато не направи поне 400. Според треньор от националния тим на САЩ, веднъж Коби се готвел от 4:15 сутринта до 11 ч. Отказвал да отиде под душа, докато не стреля 800 пъти.

    6. Брайънт е спазвал строга диета. Не е употребявал пица и захар.

  3. “Просто тренирам здраво и спазвам диета - това е всичко, което правя, казва реализаторът. - Човек трябва да е дисципиниран. Това е нещото, което отказва много хора.”

    7. Всеки ден е налагал коленете си с лед по 3 пъти за по 20 минути. Прибягвал е и до акупунктура, за да предотврати контузии.

    8. Тренирал е без топка - нещо като “бой със сянка” в бокса.

  4. “Той тичаше и имитираше стрелба и дрибъл, само че без топка, казва Шакил О’Нийл, с когото Коби години наред враждуваше, двамата се мразеха публично. - Намирах го за странно, но съм сигурен, че му е помагало.”

    9. На полувремето на мачове е използвал лаптоп, за да анализира играта и да показва на съотборниците си какво е добре да правят.

    10. Единственият баскетолист, с който Майкъл Джордан приема въобще да бъде сравняван, е… Коби Брайънт. В последната биография на MJ, написана от Роланд Лейзънби и преведена и на български като “Майкъл Джордан”, авторът цитира величието на “Чикаго Булс” да споделя, че Коби е заслужил сравнението.

  5. “Той казваше: Брайънт е единственият, свършил толкова много работа.”

    А тук можете да видите документален филм на прочутия режисьор и баскетболен фен Спайк Лий за Коби, направен за американския спортен канал  ЕSPN.