Главният прокурор на Унгария Петер Полт е изпратил официална дипломатическа нота до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, с която иска сваляне на имунитета на крайнодесниия евродепутат Бела Ковач – избран от „Йобик“ и част от независимите в Брюксел.

Унгарският всекидневник Magyar Nemzet съобщава, че искането е заради подозрения в шпионски дейности от страна на евродепутата. Службата за защита на конституцията, унгарското контраразузнаване, е внесла в прокуратурата сигнал още в началото на април срещу проруския политик.

Дейността на Ковач е привличала и преди интереса на контраразузнаването заради честите му срещи с руски дипломати и пътуванията му до Москва всеки месец, допълва унгарското издание.

От декември Бела Ковач е президент на Алианса на европейските национални движения, за който бяха публикувани информации, че се контролира от Русия, пишат медиите в Унгария.

Говорителят на прокуратурата в Будапеща е потвърдил пред медиите новината за поискания имунитет на Ковач. Разследването било за престъпления, които се наказват със затвор между 2 и 8 години.

Евродепутатът Бела Ковач и сега е кандидат и заема трето място в листата на „Йобик“. Той се изказа в подкрепа на референдума в Крим и го обяви за легитимен.