Рейтингът на Путин хвръкна в небесата и удари 85,9 на сто одобрение. Това е рекорд за последните 6 години от управлението на лидера на Русия, съобщава ИТАР-ТАСС.

Допитването е направено на 10 и 11 май. Участвали са 1600 души от 130 населени места. Сегашното одобрение на дейността на президента е с 3,7 процентни пункта по-високо от април и с една трета по-голямо от измереното в началото на годината - 60,6%. Специалистите от ВЦИОП посочват, че това е най-високият резултат на Путин от април 2008 г., когато доверието към него е било 87,4 на сто.

Високият резултат на държавния глава се обуславя на първо място от неговите решения по кризата в Украйна и активното му участие в тържествата по случай Деня на победата 9 май, твърдят социолозите.

За сравнение, отвъд океана, рейтингът на Барак Обама падна рекордно ниско - едва 41 на сто одобряват политиката му, според последните данни от март т.г. В САЩ, както е известно, отговарящите се влияят изключително от решенията на президента във вътрешната политика.