Отдаване под наем на стадион, зала или друго спортно съоръжение до 30 години на клубове или организации, предвижда новият проектозакон за спорта, представен днес пред журналисти от министър Красен Кралев и неговия екип.

30-годишният срок (максимален) важи за наем, възмездно или безвъзмездно право на строеж и ползване на държавна и общинска собственост, като условията са различни в зависимост от типа концесия. Сред изискванията е заявителят да не е обявен в несъстоятелност, да няма задължения и да представи инвестиционна програма.

Последното може да се отнесе и към ситуацията с ЦСКА, който има действащ договор за стадион "Българска армия", но ако иска да подпише нов, каквото е желанието на клубните босове, от значение ще бъде в какво състояние е дружеството и кое дружество кандидатства.

Проектозаконът излиза за обществено обсъждане до края на месец май, когато трябва да влезе в Министерски съвет. Кралев се надява до края на годината да бъде гласуван от парламента. Той очаква спорове в залата заради 30-годишния срок, но се надява да прокара това, тъй като екипът му бил готов с железни аргументи.

"В България има много бази, които пустеят, тъй като общините и държавата нямат ресурси да ги поддържат. А без бази не можем да правим никакъв спорт", изтъкна Красен Кралев.

Нямало възможност в новия закон да се дават данъчни облекчения за спонсорство в спорта или инвестиции в бази. И сега наливането на пари в спортни съоръжения се признавало като разход, стига да се оформи със съответен договор, уточни спортният министър.

Една федерация няма да получи лиценз, ако не разполага с поне 15 клуба, регистрирани най-малко в три административни области. А финансиране с публични средства ще се осъществява само при наличието на 20 и повече клуба. Или ако дори един спортист от спорт от дадена федерация е спечелил олимпийски медал. Последното удря по федерацията по кънки, например. Спортове като шорттрек, фигурно пързаляне и хокей на лед са напът тотално да отидат в забвение.

Шорттрекът може да се надява на държавни пари, ако се признаят медалите на девойката Катрин Маноилова от Младежката зимна олимпиада в Лилехамер през февруари. 

Не по-малко от 70 процента от бюджета на общините за спорт да отива за подпомагане на масовия спорт, пише в проектозакона.

Кралев реализира една от идеите си, изказани в интервю пред Клуб Z още преди повече от година - създаване на студентски спортни клубове, които да бъдат финансирани или подпомагани от съответното висше учебно заведение и от други лица. Тези клубове ще могат да членуват във федерациите и да участват в първенства на най-високо ниво.