"Прокуратурата е изградена по Сталински модел, който не само, че не е променен, а е получил и развитие. Преди демокрацията прокуратурата е имала по-скоро козметична функция. Истинската репресия не беше в съда, а бе по районните полицейски управления и Държавна сигурност. С идването на демокрацията обаче властта на прокуратурата рязко се увеличава. Централизираният й модел засилва правомощията на главния прокурор".

Това каза бившият министър на правосъдието Христо Иванов по време на дискусия за съдебната реформа, организирана от клуб "Светослав Лучников" в щаба на ДСБ.

Според Христо Иванов главният прокурор в България, който и да е той, е гарантът за това, че "баровците ще имат пълнотата от имунитета от наказателно преследване". Той смята, че у нас нарушаването на закона се е превърнало в национален спорт. Иванов коментира, че колкото по-нагоре се отива във властовата йерархия, толкова повече е усещането за безнаказаност.

"Корупцията в България не е рушветчийство, не е и фактът, че много се краде. Корупционен е моделът на управление в страната, който е подчинен на овладяване на властта", каза Иванов.

Според него малка група от хора са с усещането за пълна ненаказуемост и сенчестата им власт не познава разделение на властите.

Иванов коментира, че медиите, които трябва да са лекарството и съдът, който е имунната система на държавата, са заразени. За това реформата в съдебната власт е толкова важна. Според него в съдебната система има качествен човешки ресурс, особено от съдиите.

"Корупцията създава климат на обща деморализация", каза Иванов.

Според него демографската криза не е причинена толкова от бедността, а от усещането за липса на перспектива за достойно съществуване в страната.

Бившият правосъден министър очерта и няколко направления, по които е работило министерството, докато той го е ръководил. Най-важното е било това за формата на управление на системата. По негова оценка донякъде министерстово е постигнало успехи в тази насока с разделението на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии. "Не стана по начина, по който трябваше, но стана", коментира Иванов.

Второто направление  била реформата в прокуратурата. Според Иванов тук също има напредък.

"Голям страх има в българските нотабили от тази реформа", отбеляза Иванов.

Според него словосъчетанието "реформа" и "прокуратура" не е съществувало пред 2014 г., а сега поне се говори за това.