Сирийски ислямисти взривили цял хълм с 60 тона експлозиви в правителствена военна база, предаде Ройтерс.

Това твърди един от командирите на бунтовниците, участвали в акцията. Инцидентът взел жертви, но броят им засега не се съобщава.

Бойците от групировката Ислямски фронт прокопали 850-метров тунел под базата "Вади ал Деиф", обкръжена от тях, но намираща се под правителствен контрол от самото начало на конфликта през 2011 г. В тунела ислямистите поставили 60 тона взривни вещества. Експлозията била толкова силна, че хълмът в района на базата хвръкнал на стотици метри нагоре във въздуха. Бунтовникът дори предоставил на Ройтерс видеозапис от взрива, потвърждаващ думите му.

Бунтовническият командир, пожелал анонимност, заявил, че не знае колко правителствени войници са загинали, но взривът ще помогне на хората му да нахлуят в базата. "Още една такава атака и няма да е необходимо да я превземаме", допълва той. Който контролира "Вади ал Деиф", държи под контрол цялата южна част на провинция Идлиб, граничеща с Турция.
В последно време бунтовниците в Сирия започнаха все по-често да прокопават тунели и да взривяват там бомби, изтъква Ройтерс. Наскоро така бе взривен хотел в град Алепо, използван от правителствени войници.

15 души са убити днес при общо пет правителствени въздушни атаки срещу град Атариб, съобщи Сирийската обсерватория за човешките права. Трима от загиналите били от спешен медицински екип.