Министерски съвет ще решава "метода, вида и размера" на стимула за това да гласуваме повече, реши днес на второ четене Комисията по правни въпроси. Тя обсъжда вече на трето извънредно заседание 11-те законопроекта да изборни промени, и отхвърли както глобите за негласуване, така и томболата за поощрения.

Днес се гласува ключовият параграф 97, в който първоначално се определяха санкциите за вече приетото задължително гласуване. Патриотичният фронт предлагаше първоначално 50 лева глоба и отнемане на социалните добавки, но после се отказа от тази идея. И депутатите днес гласуваха против нея. 

Следващото предложение бе противоположно - вместо санкция, "стимул". Идеята на ПФ включваше томбола с евентуални предметни награди. След тежки критики днес те отстъпиха и от това предложение, в крайна сметка оставяйки избора за стимула изцяло на Министерски съвет по предложение на председателя на комисията Данаил Кирилов.

Алтервативен стимул предложиха реформаторите - при гласуване да се получава 5% данъчно облекчение за годината на вота. 

"Не го подкрепям - няма финансова обосновка, Министерство на финансите не се е изказало", заяви Данаил Кирилов. 

Този довод се оказа основен за отхвърляне на идеята. 

Заедно със стимулите и санкциите, ПФ предложи и обратния вариант на вече отхвърлената активна регистрация - пасивна дерегистрация, или  

Ако не гласуваш, излизаш от списъците

Тези, които не са отишли да гласуват един път, ще бъдат заличавани от изборните списъци. Ако решат да гласуват на следващи избори, те ще трябва да подадат нотариално заверено писмено заявление до 30 дни преди изборите. Ако пропуснат този срок, те ще могат да гласуват, ако подадат молба до кмета на общината, района или кметството.

"Дерегистрацията може да засегне младите хора и избирателите, които гласуват за първи път. Ако не отидеш на първите избори е възможно да отпаднеш трайно от участие.", коментира Антоанета Цонева.

Според нея е нужна и добра информационна кампания, каквито българските институции рядко демонстрират. 

БСП и ДПС бяха ясно против всички предложения, свързани със задължителното гласуване. Управляващите се обединиха под идеята за стимули.