На 22 април се навършват 400 години от смъртта на Мигел де Сервантес. В знак на почитта си към великия писател испански пенсинер публикува общо 17 хиляди туита въз основа на романа "Дон Кихот".

55-годишният бивш компютърен инжинер Диего Буендиа от Барсело започва реализирането на идеята си, след като на шега през август 2014 пуска първия си туит на фрагмент от романа. Главната цел на испанеца е била да се предаде класиката в туитър.

"Направих алгоритъм, за да разделя в отделни туитове (максимум 140 знака) около 2,2 милиона знака от флагмана на испанската литература, публикуван през 1605 г., и получих точно 17 хиляди. Изведнъж видях и търговско заглавие за проекта", каза Буендиа.

Така емблематичният роман се превърна в „Дон Кихот от 17 хиляди туита” плюс снимка на вятърните мелници в Ла Манча и пустинния испански регион, в който се развива действието. В продължение на две години, всеки ден и в точно определен час Буедиа е създавал 28 цифровизирани части от творбата. Последният туит на испанеца ще бъде публикуван на 22 април по обяд от Алказар де Сан Хуан - град в област Кастилия ла Манча, където се твърди, че е роден писателят, докато според официалните биографии Сервантес е роден в Алкала де Енарес, близо до Мадрид.

Малко преди финала - туит № 16955