Холандски съд отмени днес решението Русия да изплати 50 милиарда долара на акционерите на несъществуващата вече петролна компания ЮКОС, предаде Ройтерс.

Мотивът е, че Постоянният арбитражен съд в Хага не е компетентен по случая.

Акционерите заявиха, че ще обжалват изненадващото решение. То може да повлияе на произнесените по-рано постановления в Белгия и Франция, че собствениците на дялове в ЮКОС имат право на руски държавни активи като компенсация за загубите им.

ЮКОС бе контролирана някога от Михаил Ходорковски, който бе най-богатият човек в Русия. Той бе арестуван през 2003 г. Руската държава поиска компанията да плаща огромни данъци и тя фалира. По-голямата част от активите на ЮКОС отидоха при държавната петролна компания "Роснефт".

През юли 2014 г. Постоянният арбитражен съд (ПАС) в Хага постанови, че четиримата ищци (Ходорковски не бе сред тях) по делото имат право на обезщетение. Днес обаче окръжният съд в холандския град реши, че Русия никога не е ратифицирала договора, заради който ПАС твърди, че има компетентност да гледа случая.

Аферата ЮКОС през 2003 г. бе ключов епизод в консолидирането на властта в Русия от президента Владимир Путин. Тя доведе до осъждането на Ходорковски за измама и укриване на данъци в момент, в който той се очертаваше като политически съперник на държавния глава. През 2013 г, бившият олигарх изненадващо бе освободен от затвора и оттогава живее в чужбина.

Според Русия днешното решение означава, че ищците по делото вече не могат да я съдят за обезщетение в други национални съдилища. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Москва приветства постановлението на съда в Хага, макар да е наясно, че това не е краят на историята.