Със заповед на здравния министър д-р Петър Москов председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ вече е назначен за директор на Фонда за лечение на деца в чужбина. От здравното ведомство съобщиха, че видният педиатър е приел новия пост на ща с премиера Бойко Борисов и ресорния министър д-р Петър Москов.

"В разговора професорът е декларирал, че ще вземе всички мерки за ефективно и спокойно продължаване на изключително важната дейност на фонда", обявиха от министерството.

Във връзка с необходимостта да се вземат спешни решения за нуждаещи се от лечение деца, проф. Пилосов свиква заседание на Обществения съвет още в петък.

ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ВЪВ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА

По рано днес действащият директор на Фонда беше арестуван от слуужители на ГДБОП, заедно с цялата администрация на ведомството, заради подозрения в корупция. По-късно здравният министър е подписал и заповедта му за освобождаване от длъжност.

Спец акцията е провалила насроченото за днес заседание на Обществения съвет, на което е трябвало спешно да се решат казусите на три деца, нуждаещи се от лечебние в чужбина, разказаха техни представители пред Клуб Z. Всички са били изненадани от нахлуването на специализираните органи за борба с организираната престъпност и нямат инфмация за извършвани злоупотреби във фонда.

Според неофициалните версии разледващите органи ще проверяват дали служители на фонда не са взимали комисионни от чуждестранните клиники, в които са изпращани българските деца. Съществуват подозрения, че са правени и далавери с медицински изделия, като са извършвани ненужни операции на деца с детска церебрална парализа и неврологични увреждания, които не могат да бъдат преодолени. Подобни злоупотреби са напълно възможни, тъй като е факт, че фондът разрешава леченията в чужбина, но няма никакъв контрол върху плащанията, нито има капацитета да проследява какви терапии се извършват на децата зад граница.