"Битката с корупцията се превръща във важен елемент от медийното планиране на властта. Искат да ни накарат да повярваме, че година и половина не е имало повод за подобни действия, но изведнъж се появявяват поводи за арести, които ни анонсират от миналата седмица", коментира пред бТВ лидерът на ДСБ Радан Кънев днешната акция във фонда за лечение на деца в чужбина.

МВР ОТКРИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ВЪВ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА

"Защо не се казва нищо, че там току-що е приключила прокурорска проверка. Как е приключила със становище, че няма нередности, а само две седмици след нея се правят арести на 7 души, включително на шефа на фонда? Защо? Или прокуратурата е прикрила нередности, или наблюдаваме чист пиар", казва лидерът на ДСБ.

Според Кънев акцията е "много ясен симптом какво се случва, когато борбата с корупцията се извършва от политически лидери, а не от здрави, независими институции".

"Когато двамата най-овластени мъже - премиерът и главният прокурор се събират всяка сряда и решават кого ще ударят, по същия начин може да решават и върху кого ще слагат чадър", казва той.

"Трябва да се прави разлика между борбата с корупцията и медийното планиране за повишаване на рейтинга на правителството", казва Кънев. В прокуратурата има предостатъчно данни за корупция и от по-стари периоди, добавя той.

"Хубаво е, че има арести, дай Боже и да има доказателства. Помните ли първата година на първото правителстно на ГЕРБ, колко арести имаше, "падни-стани", "корупционен престъпник". Всичко завърши с оправдателни присъди. Всички напъни и на последвалото правителство на Орешарски завършиха по същия начин", казва Радан Кънев.

"Кой е главният прокурор в България - премиерът ли? Ако пуска борбата с корупцията с няколко показни ареста, трябва ли да приемем, че преди е слагал чадъра. Година и половина кой е слагал чадъра - Борисов или Цацаров", пита Кънев.

Кънев даде няколко примера за съмнителни обществени поръчки:

пря се поръчка за 120 млн. лв. за рехабилитация на градската инфраструктура във Варна, била нередна и по стария закон за обществените поръчки (ЗОП). Две седмици след това се пусна, пак по стария закон.

Последната седмица се пуснаха поръчки по стария ЗОП за 1,4 млрд. лв., това е доста повече от 10% от общата годишна стойност, само за седмица.

Във Варна огласихме данни за нагласена поръчка за градския боклук за 60 млн. лв. , как са се наместили определени фирми да я спечелят с по-високи цени."

Кънев обърна внимание и на текущия ремонт на Аспаруховия мост:

"По Аспаруховия мост варненци с часове стоят в задръствания, има 72 км обходен маршрут и му се прави ремонт за 35 млн. лв. без да знаем какво е заданието. Няма идея каква е поръчката, кой е изпълнителят. В същото време се подменя повърхностният слой на настилката, като за 35 млн. лв. може да бъде построен нов мост над Варненското езеро".

Според Кънев след анонсираното от премиера Бойко Борисов напускане на страната на Делян Пеевски, властта "губи един много обемист параван". "Като се кажеше модела Кой? за кражба на публични средства, той се запълваше корпулентно от Пеевски. Сега властта губи паравана си и става много по-уязвима за критиките, свързани с корупцията", казва Кънев.

"Какво направи Борисов миналата неделя - събра 4000 души, не даде на никой да се изкаже и ги заплаши да не крадат. Не е негова работа да "докопва" и да ги пази. Тях не трябва да ги е страх от техния партиен шеф. Това е късен живковизъм", смята той.