Русия е разочарована от липсата на конкретни предложения от страна на ЕС за решаването на проблема с газовия дълг на Украйна и разчита на по-активни действия на европейските страни.

Това заявява президентът Владимир Путин в специално обръщение към европейските лидери, предаде ИТАР-ТАСС. Той изтъква, че решението на Москва за преминаване към предплащане на газа от страна на Киев е било принудително.

Ето пълния текст на писмото:

"Скъпи колеги

В началото на април предложихме незабавни консултации с цел изработване на съгласувани действия по сталбилизирането на икономиката на Украйна и осигуряването на устойчиви доставки и транзита на руски газ в съответствие с договорните условия.

Оттогава мина повече от месец. В Москва бяха проведени консултации с представители на редица страни, нечленуващи от ЕС, в които нашите партньори ни казаха, че напълно споделят опасенията ни относно ситуацията с украинските плащания за газовите доставки от Руската федерация и относно рисковете, произтичащи от недостатъчните количества газ, съхранявани в украинските подземни хранилища.

Що се отнася до страните от ЕС, имахме само една среща във Варшава с делегация, водена от европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, на която присъства и украинският представител Юрий Продан. За съжаление, трябва да кажем, че не сме получили никакви специфични предложения от нашите партньори как да стабилизираме ситуацията с украинската компания закупчик така, че да бъдат изпълнени договорните задължения и осигурен нормалният пренос на газ.

Освен това, ситуацията с плащанията за руския газ само се влоши през това време. "Газпром" не е получил никакви пари за доставения на Украйна газ и общият дълг нарастна от 2,237 милиарда на 3,508 милиарда долара.

И това става независимо от факта, че Украйна получи първия транш от заема на МВФ в размер на 3,2 милиарда долара.

При тези обстоятелства руската компания издаде предварителна фактура за газови доставки за Украйна, което е в пълно съзвучие с договора, и след 1 юни газовите доставки ще бъдат ограничени до сумата, предплатена от украинкската компания. Бих искал да изтъкна отново, че бяхме принудени да вземем това решение. Руската федерация продължава да бъде отворена към продължаване на консултациите и да работи с европейските страни, за да бъде нормализирана ситуацията. Надяваме се също така, че Европейската комисия ще се ангажира по-активно в диалога, за да бъдат изработени специфични и справедливи решения, които да помогнат за стабилизирането на украинската икономика."

Това е второто послание на Путин до европейските лидери във връзка с газа за Украйна.

Първото беше изпратено на 10 април до 18 държавни и правителствени ръководители от ЕС, сред които и българския премиер Пламен Орешарски. В тогавашното си послание руският лидер призова Европа да помогне на Украйна да стабилизира финансите си, за да може да плаща за руския газ. В противен случай Москва нямала друг избор освен да спре кранчето.

На 7 май "Газпром" обяви, че Украйна не е спазила срока и не си е платила дълга. Москва реши отсега нататък Киев да плаща предварително доставките.