Членове на обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина защитиха в ефира на Нова тв арестувания бивш шеф Павел Александров и екипът му. Представителите на съвета стигнаха и по-далеч - обявиха, че от Министеството на здравеопазването от август месец имало натиск върху Александров да подаде оставка.

Вчера се проведе акция на МВР във ведомството, при която служители на ГДБОП арестуваха директора Александров и още 7 души. Според съобщението от полицията разследването е по досъдебното производство за наличие на организирана престъпна група за корупционни престъпления. "Участници в групата са длъжностни лица от Център Фонд за лечение на деца, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи", гласи съобщението на МВР.

"Всеки път щом Фондът заработи, има проблем от Министерството на здравеопазването. Така беше и през 2005 г., когато Фондът трябваше да тръгне, дете почина, отпускаха се пари в последствие..." , обявиха от Съвета пред Нова тв.

Десислава Хурмузова от гражданската инициатива "Спаси, дари на..." обяви още, че с Александров начело Фондът за лечение на деца в чужбина е работил най-добре. По думите й обаче още от август месец е имало "натиск от Министерството на здравеопазването" директорът да подаде оставка. Пред декември месец дори не били отпуснати заплати за служителите с обяснението, че бюджетът е изчерпан, каза тя. 

През декември самият Александров заявил, че ще напусне заради конфликта с министерството. От Обществения съвет обаче го спрели.

Според дамите в съвета родителите на болни деца и членовете на самия съвет биха били първите, които ще сигнализират, ако има съмнения за корупция. 

Хурмузова припомни още, че преди месец е приключила проверка на прокуратурата във Фонда за лечение на деца в чужбина и тя не е открила нищо. Вчера след арестите същият въпрос зададе и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

По думите й Министерството на здравеопазването няма интерес децата да се лекуват зад граница, а искат те да остават в България за лечение. Причината е, че лечението навън е скъпо. 

"Преди време казах, че Министерството се опитва да превърне Фонда в малка детска здравна каса", обясни Хурмузова.

Според представителите на Обществения съвет ако някъде има предпоставки за корупция, това не е във Фонда, а в лечебните заведения, в които децата остават за лечение.