Руските филми от 1 януари 2014 г. насам, както и тези, които съдържат "популяризация или пропаганда на органите на агресора срещу родината", бяха забранени от Върховната рада - парламентът в Украйна. 

Вчера промените в законопроекта "За кинематографията" бяха подписани и от президента Петро Порошенко. Идеята била подкрепена от 247 народни представители от общо 351.

Миналата година Украйна забрани и около 160 руски филми и сериали по подобни критерии.

Упълномощеният от руското МВР отговорник за правата на човека, демокрацията и върховнеството на правата Константин Долгов определи на свой ред забраната като "война срещу културата".

"Всъщност, в този случай страдат не руснаците, а украинците, гражданите на Украйна. Аз съм абсолютно уверен, че милиони украински граждани с голямо удоволствие гледат руски филми и са готови да слушат изпълнения на руски артисти. Те са лишени от това. Това е поражение за народа на страната по отношение на фундаментални права и свободи", каза още той.

Докато Украйна забранява филми, Европейският комисар по разширяването на ЕС и по политиката на съседство Йоханес Хан заяви, че правителството трябва да използва първите си 100 дни на власт, за да вкара законодателство, което ще помогне да се осигурят 600 милиона евро нови помощи. Това включва борба с корупцията чрез назначаването на нов, реформаторски настроен главен прокурор, и спазването на програмата за подпомагане на МВФ, вместо да се правят опити за предоговарянето й.