Мрачната сянка на крал Ричард III надвисва над тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката. Специален гост на събитието, с презентация на 13 май, ще бъде д-р Тури Кинг – изследователката, ръководител на екипа, работещ по ДНК идентификацията на монарха. Както е известно, тленните му останки бяха отрити през 2012 г. – половин хилядолетие след смъртта му. Благодарение на усилията на Кинг, днес е сигурно, че скелетът е именно на владетеля, управлявал Острова само две години, но също и последният крал, загинал на бойното поле.

През август 2012-а Лестърският университет предприема един от най-амбициозните археологически проекти Grey Friars. По време на начинанието, археолози, историци и ДНК експерти обединяват сили, за да открият тленните останки на английския крал. Подробности за откриването на Ричард III под паркинг в града и за установяването на неговата самоличност (поставило под известно съмнение дори и легитимността на настоящия монарх) ще чуем лично от д-р Тури Кинг.

Но това откритие далеч не е сензация. Част от любопитните моменти са някои въпросителни, които възникват по отношение на кръвната линия на кралската фамилия. Причината се крие в това, че екипът не е открил съответствие с живи роднини на Ричард III по бащина линия. Дали това означава, че някъде в родословното дърво на кралската фамилия може да е имало изневяра?

Истината е, че не този историко-политически аспект вълнува учените. В множество свои интервюта д-р Кинг отхвърля журналистическите въпроси и спекулации, които опитват да насочат вниманието на обществото именно към оспорване синята кръв на Елизабет I. За екипа от университета в Лестър откритието няма политически характер, a чисто научен.

СЛЕД 500 ГОДИНИ РИЧАРД III ПОГРЕБАН С ПОЧЕСТИ

Докато учи Биологична антропология в Университета в Кеймбридж, Кинг се замисля дали генетиката не може да бъде съчетана с археологията, историята и антропологията в интердисциплинарен проект. Тази идея я отвежда в университета в Лестър, където завършва магистърска степен по молекулярна генетика и заедно с проф. Марк Джоблинг изследват Y хромозомата. Именно този интерес на д-р Кинг е двигател на целия проект за търсенето на Ричард III.

Презентацията си д-р Тури Кинг ще изнесе на Голямата сцена на Театър „София“ на 13 май от 20,30 часа. Цената на билетите е 5 лева, като за пенсионери важи намаление – 4 лв.