Кандидатката на България за генерален секретар на ООН и генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заподозря, че твърденията за корупция в оглавяваната от нея културна институция целят да провалят новата й кандидатура, съобщава АФП.

В интервю за агенцията Бокова казва, че тези твърдения са напълно неверни и са манипулация. В обвиненията се твърдеше, че тя е назначила на важен пост в ЮНЕСКО недостатъчно квалифициран бразилски гражданин, за да си осигури подкрепата на страната му за кандидатурата си за ООН. Бокова обяснява, че през 7-те години от мандата й са били извършени 42 разследвания за потенциален конфликт на интереси и те са довели до отстраняването на 17 души.

"Мога да си представя, че моята кандидатура и други кандидатури пораждат голям интерес и може би някой не е доволен от това. Не мога да се харесам на всеки и това е нормално при условията на демокрацията", казва Бокова.

"ГАРДИЪН": БОКОВА ЩЕ БЪДЕ МЕКА КЪМ РУСКАТА АГРЕСИЯ В УКРАЙНА

Тя отхвърля и твърденията, че е кандидат на Москва за унаследяването на Бан Ки-мун начело на ООН, въпреки че е получила образованието си в СССР.

"Не мога да кажа, че съм по-близка до Русия, отколкото до други страни. Разбира се учила съм в Москва, но такъв е случаят на много хора от Източна Европа, които са учили по онова време в СССР", коментира шефката на ЮНЕСКО.

Бокова припомня още, че и германската канцлерка Ангела Меркел също едно време е била заподозряна в симпатии към Русия, защото е живяла в Източна Германия, но "това не й пречи да е голям лидер".

БОКОВА НЕ ОТГОВОРИ В ООН НА ВЪПРОС ЩЕ СЕ АНГАЖИРА ЛИ СЪС СПАЗВАНЕТО НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА

В момента има девет кандидати за поста на генерален секретар на ООН, от които седем са от Източна Европа, единственият регион, който все още не е имал свои представител на най-висшия пост на ООН от създаването й досега. Четирима от номинираните за поста са жени. Досега осем мъже са били начело на ООН в нейната 70-годишна история.

Бокова защити традицията на регионална ротация начело на ООН, според която постът се полага на Източна Европа и каза, че избирането на жена би отправило важно послание.

"Посланието е, че жените вземат на сериозно политическите постове, че могат да заемат трудни длъжности и това ще бъде послание, изпратено до техните национални и политически среди", смята тя.

През юли Съветът за сигурност на ООН трябва да започне процеса по избор на новия генерален секретар преди да предложи през октомври име на Общото събрание на ООН, което ще трябва да вземе окончателното решение.

"БЕСНИ ЛИ СА ВСИЧКИ ДЕСНИ" НА ИРИНА БОКОВА?