АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

Звездата на българския и световен тенис Григор Димитров празнува днес своя 23-ти рожден ден. Талантът от Хасково ще отбележи празника си на най-важното за него място - корта. Музиката и напитките са налични, а за да не се стига до излишно напрежение е осигурен и рефер. Специален гост ще бъде друг голям тенисист - Томи Хаас, а по предварителни слухове програмата ще включва мощни сервиси, фамозни форхенди и технични бекхенди. 

Да, на рождения си ден Григор ще играе тенис и то с важен залог. Гришо ще се бори за първи път в кариерата за полуфинал на турнир от категория "Мастърс" и в същото време да подобри рекордното си класиране в ранглистата. Към днешна дата рожденикът се намира под №13. Успее ли да спечели предстоящия сблъсък, би си гарантирал скок до №12 и среща с Анди Мъри или Рафаел Надал. Ако помечтаем още по-смело (поводът го позволява) аритметиката показва, че евентуален финал би означавал достигане до №11, а титла - дебют в Топ 10.

Но дори дръзкият план да не се сбъдне тази седмица, важното е, че българинът настървено и упорито чука, направо блъска, по портата на топ 10. Тръгнал от кортовете на парк „Кенана” в Хасково, Гришо е на път да влезе във ВИП клуба на един от най-изтощителните, комерсиални, конкурентни и същевременно аристократични спортове. И по-важното е, че го прави със стил. Вродената му харизма постепенно го превръща в един от най-обичаните тенисисти в света.

Както се изрази коментаторът Тодор Попов след вчерашната победа на Гришо над световния номер 6 Томаш Бердих, „Гришоманията се разраства от ден на ден”. За подобна искрена фенска любов, граничеща на моменти с истерия, е нужно нещо повече от спортен талант. Искат се чар и обаяние. Е, нашето момче ги притежава в изобилие. Към това добавяме и качествата на спортсмен и нещата добиват завършен вид. За пореден път Гришо се прояви като истински джентълмен на финала в Букурещ неотдавна когато призна, че топката на съперника е закачила линията, въпреки че съдията отсъди аут в полза на Димитров. А можеше да спечели сета. Гришо загуби точката, но грабна титлата… и публиката.

Без съмнение основна съставка за явлението „гришомания” е външният вид на хасковлията. Димитров е един от най-красивите тенисисти в тура. Няма как да е иначе, все пак за фризурата му се грижи олимпйският шампион Анди Мъри.

Това е класа - олимпийски шампион и съперник да ти е коафьор...
Снимка туитър

Сръбската тенис звезда Новак Джокович също не подмина визията на българина. Преди няколко месеца по време на пресконференция сърбинът се появи изненадващо и седна до Гришо, който се заливаше от смях. "Ето го Григор, моят приятел. Най-красивият играч в тениса", със сериозно изражение заяви Новак. После попита журналистите: "Мога ли да задам един въпрос?" И изстреля към Григор: "Кое ти е любимото бонбонче от "Шугарпова" (бел. авт., марката бонбони на Мария Шарапова)?" През смях Димитров отвърна: "Сладко-киселото"!

Неспирните закачки между Гришо и световните топ тенисисти показват, че момчето ни вече е един от тях. Когато си вършиш работата добре, когато показваш настроение и усмивки, вместо напрежение и излишна злоба, няма значение дали си тръгнал от „Кенана” или от свещената трева на „Ол Инглънд клъб” край Лондон.

„Зад всеки успял мъж стои една велика жена”.

Шампионско селфи. Гришо грабна титлата в Букурещ в деня,
в който Маша триумфира в Щутгарт. Снимка туитър и фейсбук

Сентенцията е повтаряна до втръсване, но няма как да я подминен, когато става дума за Григор Димитров и неговата нежна половинка Мария Шарапова. Връзката му с красавицата оказа сериозно влияние на развитието и увереността на тенисиста. Гришо и Маша акумулират огромен медиен интерес и все повече хора по света ги припознават като свои любимци. В България веднага одобрихме „снахата”. Феновете дори родиха и израза „Маша е наша”. Заради любовта му с руския секссимвол, някои от западните медии пък го определиха като "българинът с най-голям късмет". Изглежда Гришо наистина е такъв. 

Само на 23 години Григор Димитров вече има:

      * три титли от турнири на АТП;
      * най-предно класираният български тенисист в историята на АТР;
      * рекорд за България и в класацията на двойки;
      * близо 3 млн. долара от наградни фондове;
      * накара тенис света да си припомни за България след ерата на сестри Малееви;
      * превърна се в един от най-обичаните родни спортисти;

Най-важното от всичко това е, че Гришо едва сега започва. През миналата година в Мадрид той победи световния номер 1 Новак Джокович. След маратона, продължил 3 часа и четири минути, коментаторът на ВВС и тенис спец Джонатан Овъренд възкликна: „Роди се звезда". Днес тази звезда става на 23 години.

Честит рожден ден, Гришо!