В специално изявление пред медиите от ДПС заявиха, че ще атакуват задължителното гласуване в Конституционния съд. То бе прието вчера от парламента при дебатите по второто четене на текстове от Изборния кодекс.

"Уклонът към популизма е неустоим и явно представителите на мнозинството остават глухи за рационалните аргументи. Ако този текст остане в този си вид, ние ще предприемем стъпки за сезиране на Конституционния съд и очакваме той да отмени по категоричен начин тези противоконституционни текстове", заяви съпредседателят на ДПС Четин Казак.

ГЛАСУВАНЕТО ВЕЧЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

Според Конституцията КС може да бъде сезиран от 1/5 от всички народни представители или 48 депутати. ДПС обаче има само 30 народни представители. На въпрос от кои партии ще потърсят недостигащите им 18 подписа Йордан Цонев заяви, че ще се обърнат към всички. Попитан дали в това число влиза и ДОСТ, той ядосано отговори, че такава регистрирана партия няма. Депутатите, които напуснаха ДПС заедно с Лютви Местан са общо 6-има.

Вчера от БСП също заявиха, че е възможно да сезират Конституционния съд за задължителното гласуване.

ПОСЛЕДНО: РЕФЕРЕНДУМЪТ ПРЕЗ ЮЛИ, ЗАБЪРЗВАТ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ

Казак разкритикува и приетия текст в Изборния кодекс, според който гласуването в чужбина ще става само в дипломатически и консулски представителства.

ДПС ще отправи апел към всички сънародници зад граница и ще приеме специална декларация, която скоро ще бъде качена на сайта на партията.

БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ЩЕ ГЛАСУВАТ САМО В КОНСУЛСТВА И ПОСОЛСТВА

"В неделя на нашата национална конференция ще приемем подобен протестен текст, с който ще изразим нашето несъгласие с тази политика, която се води, и която за съжаление не само, че не води България до по-добро, а утвърждава национал-популисткия уклон на това управление", заяви Казак.

Той определи този текст като "мракобеснически".

"Ние от ДПС категорично осъждаме това посегателство върху гарантиране и трайно установени граждански и политически права на българските граждани. Осъждаме желанието да се ограничи възможността на всеки български гражданин да гласува. Заявяваме, че ще продължим да се борим с всички възможни политически и юридически средства, за да се премахне това недопустимо ограничение върху правата на гражданите", каза още Казак.

НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ЦЕЛТА ИМ НЕ Е ДА ГЛАСУВАМЕ?