Това е най-тежкият удар срещу кримските татари от руската анкесия на полуостров Крим през март 2014 година насам. Московското министерство на правосъдието фактически забрани дейността на представителния орган на кримските тарати - меджлиса. Представителството на кримските татари е включено в списък с организации, чиято дейност се забранява заради екстремизъм. Министерството на правосъдието потвърждава по този начин съдебното решение на кримската прокурорка Наталия Поклонская, обявено преди седмица. Още през февруари Поклонская внесе иск пред върховния съд на полуостров Крим за забрана на меджлиса. Върховният съд обаче все още не се е произнесъл.

Меджлисът е върховното представителство на кримските татари. В състава му влизат 33 души, които биват избирани на всеки две години от Народното събрание на кримските татари. Замразяването на дейността на меджлиса е фактическа забрана на представителството на кримските татари. Членовете на меджлиса вече нямат право да правят изявления пред държавните и общински медии на полуостров Крим, да провеждат масови прояви и да ползват банкови сметки. "Забранява се цялата им пропаганда", заяви Наталия Поклонская.

Критика от Съвета на Европа

Руското решение отприщи вълна от остри критики в Украйна и в чужбина. Украинският президент Петро Порошенко заяви във вторник, че Русия "е прекрачила една червена линия". Председателят на парламента Андрий Парубий призова Съвета за сигурност на ООН да реагира на "това престъпление".

Живеещият в Киев бивш лидер на кримските татари Мустафа Джемилев окачестви забраната на меджлиса като "обявяване на война" на неговия народ. Няколко дена преди това, ЕС и Съветът на Европа (СЕ) призоваха Русия да не забранява дейността на меджлиса. Генералният секретар на СЕ Торбьорн Ягланд настоя в специална декларация представителството на кримските татари да запази правото си и да продължи работата си. "Амнести интернешънъл" също остро разкритикува решението на руското министерство на правосъдието.

Проукраинско малцинство

Кримските татари са третата по големина етническа група на полуостров Крим след руснаците и украинците. За разлика от руснаците, които завладяват Крим през 18-и век, кримските татари живеят на полуострова много по-отдавна. По време на заключителната фаза на Втората световна война бившето съветско ръководство начело със Сталин прокужда над 180 000 кримски татари в Централна Азия. Съветското ръководство ги обвинява в колаборационизъм по време не германската окупация. По време на депортациите загиват много кримски татари. В края на 1980-те и 1990-те години повечето кримски татари се завръщат в родината си и Украйна ги приема. Затова и повечето кримски татари стоят на страната на Киев и от самото начало се обявиха срещу анексията на полуостров Крим. През февруари 2014 година те организираха масови протести с настояване Крим да остане под украинска власт.

Отвличане и сплашване

След анексията на полуострова кримските татари обаче не въстанаха. Много от тях очевидно се страхуват от ново принудително прокуждане. Отделни активисти, живеещи в Украйна, участваха в икономическата блокада на полуострова. Кримските татари попадат под все по-силен натиск в сянката на въоръжения конфликт в Източна Украйна. От две години насам зачестяват съобщенията за базследно изчезнали кримски татари. Някои от тях са открити мъртви. Правозащитници информират за обиски по домовете на кримски татари и сплашвания от страна на руските тайни служби. Любимият телевизионан канал на кримските татари ATR не получи лиценз за излъчване през 2015 година и беше принуден да се премести в Киев.

Проруските кримски татари искат собствен меджлис

Председателят на меджлиса и лидер на кримските татари Рефат Чубаров, както и предшественикът му Мустафа Джемилев живеят в изгнание в Киев. Руските власти им забраняват да влизат на територията на кримския полуостров в продължение на пет години. Срещу двамата са издадени и заповеди за арест. А проруските кримски татари обявиха, че ще създадат нов, верен на Москва меджлис. Чубаров и Джемилев предполагат, че Русия се опитва чрез засилен натиск да принуди кримските татари да се изселят. Джемилев твърди, че 20 000 кримски тататири са напуснали полуострова след анексията. Други източници назовават още по-големи цифри.

Текстът е от Дойче веле.