Депутатът от ДПС Делян Пеевски е продал дела си от 18% в предприятието за консумативи за тютюневата индустрия "Юрий Гагарин" на свързана с него компания, пише в. "Капитал".

Миналата седмица стана ясно, че компанията на Пеевски и майка му Ирена Кръстева "НСН Инвестмънт" е продала пакета от акции от пловдивското предприятие за 6,87 млн. лева. Тогава купувачът не беше известен, но според публикувания тази седмица бюлетин на Централния депозитар, приобретателят на акциите е компанията "Дореко Комерс".

ДЪЛГОТО СБОГУВАНЕ НА ПЕЕВСКИ СТИГНА И ДО "ЮРИЙ ГАГАРИН"

"Дореко комерс" e собственост на офшорката от Британските вирджински острови Doreco Limited, като показва участие и в други свързвани с Пеевски компании. Фирмата е собственик на "Принт трейдинг", с предишно име "ИПК Родина 1", което беше инвеститор в новата печатница за изданията на семейството на депутата. Нейното строителство беше финансирано през "Партнер лизинг" с пари от КТБ, като към момента задълженията са около 100 млн. лв. и са необслужвани. Преди да бъде придобито от "Дореко", едноличен собственик на "ИПК Родина 1" е Яне Янев - отговорен секретар на вестниците на Пеевски/Кръстева и зам.-председател на тогава оглавявания от Пеевски Съюз на вестникарите и разпространителите на печатни издания, пише в. "Капитал".

Самото "Дореко комерс" е доставчик на "Юрий Гагарин", като на сайта му е даден като адрес за кореспонденция този на пловдивската фабрика - ул. "Рогошко шосе" №1. Друга връзка е, че пълномощник на Doreco Limited през 2014 г. с доста широки права на действие е адвокат Малина Караджова - майка на Преслава Караджова, която е в управлението на фабриката от приватизацията ѝ.

"Дореко комерс" е собственик и на австрийското Tobe Trade International GmbH. Преди това там акционер е бил Венцислав Чолаков, а все още директор е Венцислав Донков, формалният собственик на свързваното с Пеевски "Лодис инвест", което произвежда млечни продукти под марките Lacrima и Frezco, припомня изданието.