Държавните служители във Венецуела вече ще работят само в понеделник и вторник, предаде АФП.

Това гласи декрет на президента на страната Николас Мадуро. Причина е острият недостиг на електроенергия.

Мярката ще бъде в сила най-малко две седмици. Равнището на водата в най-големия язовир в страната е спаднало почти до оперативния минимум заради сушата.

Според експерти липсата на планиране и поддръжка също са причина за създалата се ситуация. Социалистическото правителство на Венецуела по-рано този месец определи като неработен ден петък за близо 3 милиона служители в държавния сектор. 

От вчера в цялата страна бе въведен режим на тока. 

Правителството обяснява кризата със сушата, причинена от природното явление Ел Ниньо и със саботажи на политическите си опоненти. Експерти обаче изтъкват, че повече инвестиции в електроцентралите биха могли да предотвратят проблема. Специалистите също така обръщат внимание на щедрите субсидии, които поддържат ниски цените за ток - битовите сметки за електроенергия месечно рядко надхвърлят 1 долар.

Венецуелската икономика е на ръба на финансова катастрофа, отбелязва АП. Страната има външни заеми за милиарди долари, а инфлацията е най-високата в света. За да се пести ток, властите в Каракас обявиха, че на 1 май стрелките на часовниците се местят с половин час напред. Преди няколко години покойният вече Уго Чавес също премести времето с час напред, като заяви, че сънародниците му заслужават да спят малко повече.

Заради кризата с тока наскоро Николас Мадуро призова жените да не ползват дълго сешоарите, когато си сушат косите, и всеки да се откаже от гладенето. Чавес пък навремето помоли венецуелците да не пеят, докато се къпят под душа, за да пестят вода.

 

Как беше при Тито

 

Йосип Броз
Тито

 

Според един стар виц Йосип Броз Тито решил да въведе в Югославия еднодневна работна седмица. За работен ден бил определен сряда. Четвъртък - почивка от работа. Петък - подготовка за уикенда. Събота и неделя - уикенд. Понеделник - почивка от уикенда. Вторник - подготовка за работа.

Цялото партийно ръководство гласувало "за" с изключение на един човек. Той попитал: "Друже Тито, всяка сряда ли ще работим?"

 

 

 

 

А в Еквадор...

Рафаел Кореа

Не по-малко абсурдни според мнозина мерки бяха взети в друга южноамериканска страна - Еквадор. Преди 10 дни силно земетресение там уби близо 700 души.

Президентът социалист Рафаел Кореа - близък съратник на Уго Чавес и Николас Мадуро, обяви след бедствието повишаване на ДДС от 12 на 14 на сто за срок от една година. Отделно бе взето решение данък печалба да бъде еднократно вдигнат на 3 процента.

Така Кореа смята, че ще бъдаат събрани пари за възстановяване от щетите от земетръса.