Обсъжданията на Изборния кодекс на второ четене продължават, след като вчера депутатите едва минаха половината членове след над 12 часа заседание. Днес основна тема бяха особеностите на предложението на ГЕРБ да се добави в бюлетината възможността "Не подкрепям никого".

Управляващите от ГЕРБ първоначално искаха бюлетините с "протестен вот" да се отчитат като действителни и да участват в разпределението на мандатите в парламента. Това на практика щеше да завиши изкуствено броя гласове, нужни за преминаване на 4-процентовата бариера за влизане в парламента. След протести и реакция от повечето парламентарни сили и след срещата на властта, поискана от Бойко Борисов вчера, все пак се реши този вот да се брои отделно от гласовете за партии и коалиции. 

БСП обаче още са на мнение, че гласът "Не подкрепям никого" трябва да се зачита.

"Това е демагогия, гласът или е действителен, или не", бе практически единствения аргумент на юридическото острие на социалистите Чавдар Георгиев.

По-обширно обяснение се опита да даде друг виден юрист в левицата - Янаки Стоилов. Той обяви, че ако "Не подкрепям никого" не е действителен избор, това щяло да деформира гласовете на другите партии след преразпределението.

Стоилов предложи ако 20% от избирателите са отбелязали "Не гласувам", това да значи, че 20% от местата в пленарна зала ще останат празни. Филип Попов от БСП също разкритикува двойния стандарт.

В отговор на аргументите на БСП на трибуната излезе юристът Петър Славов от гражданската квота на РБ.

"Протестният вот трябва да се взима предвид, защото той изразява отношението на хиляди български граждани към всички политици. Но той в никакъв случай не трябва да се използва, за да се бетонират големите партии като изкуствено вдига 4-процентовата бариера. Както е казал класикът, от БСП това много скоро ще разберете, "Съмтаймс уин, съмтаймс люн (по Христо Стоичков - б.а.)"

Новоизбраният председател на ДПС Мустафа Карадайъ също се включи обстойно в дебатите, почти изцяло с идентични реплики срещу задължителното гласуване от вчера, като цитатът му на чл. 10 от Конституцията:

"Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно, равно, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване."

Той обяви текстовете за противоконституционни, защото отнемат основни права. Данаил Кирилов от ГЕРБ отвърна, че това не е така.

В крайна сметка предложението вотът "не гласувам за никого" да се брои отделно от действителните гласове за парти и коалиции бе прието с 80 гласа "за", 13 "против", а един 1 депутат се въздържа.

След това гласуване председателстващият заседанието в този момент Димитър Главчев (ГЕРБ) обяви ни в клин, ни в ръкав, че има Великденски базар в парламента, и всички са добре дошли да го посетят. И обяви почивка.