Насроченото за днес заседание на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина, на което трябваше да бъдат разгледани кандидатурите на 32 деца, не се състоя. Но не заради стопената наполовина админисрация след показните арести обвиненията в корупция преди седмица, а поради липса на кворум.

Само един човек не е достигнал, за да се събере небходимият минимум от девет души и заседанието да се проведе по надлежния ред, разказаха пред Клуб Z част от присъствалите. За да не бави решенията си, съответно и лечението на децата обаче, Общественият съвет е прибягнал до нетрадиционната практика - всеки от членовете ще получи документацията на кандидатите по електронна поща и ще гласува индивидуално ... отново по имейл. 

"Тези дни очакваме проф. Пилософ да изпрати документите дете по дете до всички 17 членове на съвета и ще изпратим отговори по мейла за абсолютно всички деца, които останаха. Идват празници и решихме, че така е по-редно, за да не се бавят излишно нещата", коментира представителят на БНР в Обществения съвет Гергана Хрисчева, за която това е второ по ред заседание.

Всеки от колегите й ще разгледа досиетата на всичките 32 кандидатстващи пред Фонда деца и ще отбележи гласа си в имейл до директора на фонда проф. Владимир Пилософ. Той на свой ред ще преброи гласовете и ще ги изпрати до Министерството на здравеопазването, за да може всички одобрени заявления да получат финансиране.

От Фонда уверяват, че с предимство ще бъдат разгледани спешните случаи, за да може те да получат парите си в първите дни след Великденските празници. Следващото заседание на Фонда е насрочено за 18 май.