Преференцията на местните избори ще бъде с праг 7% от подадените действителни гласове за листата, а не както досега - 7% от общинската избирателна квота. Това решиха депутатите на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Според ГЕРБ старият метод на изчисление може да доведе до това кандидати за общински съветници в малките общини да изпреварват първия с едва стотина гласа. Това според тях водело до висок риск за корупция.

Прагът, твърдят ГЕРБ, ще се качи малко, защото подадените гласове са повече на брой от общинската квота. Според Радан Кънев от ДСБ обаче вдигането е "рязко". Той бурно защити преференциалния вот от парламентарната трибуна, а после във Фейсбук написа:

В Реформаторският блок обаче явно отново няма съгласие - когато тази идея бе приета от правната комисия, депутатът от РБ Димитър Делчев обясни, че вдигането в действителност е малко и Блокът е постигнал консенсус с партньорите си в коалицията по въпроса.

На решението за повишаване на прага за разместване на кандидатите в листите за общински съветници на местни избори реагира и независимият сега депутат Георги Кадиев. Бившият социалист, учредител на "Нормална държава", обяви също във фейсбук възраженията си: 

Заедно с това предложение бяха и дебатите по "редовните" предложения на БСП и ДПС да се премахне изцяло преференциалното гласуване. Те обаче не бяха подкрепени от никой друг в залата.