Половината от западноевропейските мъже произлизат от един „крал“ от Бронзовата епоха, баща на династия от благороднически елит, която се е разпростряла из Европа, показва ново изследване. Въпросният монарх, живял преди около 4 хиляди години, изглежда е бил един от най-ранните вождове, владели континента, пише британският „Телеграф“.

Той е бил част от нов ред, избухнал в Европа след Каменната епоха, заличавайки предишния неолитски период и заменяйки го с йерархични общества, управлявани от могъщ елит.

Възможно е неговата власт да е произтичала от надпредъка в технологията – като работата с метал и транспорта на колела, които позволявали организирано военно дело за първи път в историята.

Въпреки че е ясно кой е бил вождът или къде е живял, учените са убедени, че той е съществувал заради генетичните вариации в днешните европейски народи, обяснява д-р Крис Тайлър-Смит от Института Welcome Trust Sanger.

Според него Европа е видяла много рязко увеличение на населението си само в рамките на няколко поколения. Генетиката не може да каже защо това се е случило, но е категорична, че малък брой аристократи са контролирали репродукцията и са доминирали в обществото.

„Половината от западноевропейците произлизат само от един мъж. Можем само да спекулираме как се е случило – коментира Тайлър-Смит. – Възможни хипотези са колесният транспорт, работата с метал и организираното военно дело, всички те предстои да се разглеждат.“

Изследването анализира разликите между Y-хромозомите на повече от 1200 мъже от 26 държави по света, данни, събрани в рамките на проекта „1000 генома“. Y-хромозомата се предава само от баща на син и е изцяло свързана с мъжките характеристики и поведение. Мутации разкриват степента на генетична близост, така че по тях учените могат да построят родословно дърво.

От екипа на д-р Тайлър-Смит поясняват, че този модел им е показал, че е имало рязко увеличение на броя на мъжете, носили определен тип Y-хромозома, само в рамките на няколко поколения.

Изследователите използвали данните, за да направят дърво от 1200 Y-хромозоми. Получило се точно това, което очаквали – всички те били свързани една с друга и произлизали от един-единствен мъж, живял приблизително преди 190 хиляди години. Най-интригуващото обаче било, че някои части на дървото всъщност били по-скоро като храст – с множество разклонения от една и съща точка.

Площад Славейков